2011. augusztus 24.

Aktuális munka: Szabadhídvég háborús emlékművek állagmegóvó tisztítása


    Szabadhídvég képviselő testülete úgy döntött, hogy felújítatja a község központjában található I. és II. világháborús emlékműveket. Engem ért a megtiszteltetés, hogy a felújítás részeként az állagmegóvó tisztításukat elvégezzem.

I. világháborús emlékmű tisztítás előtt.

     Sajnos a körülbelül 1000 fős település méretéhez képest nagyon sok név található mindkét emlékmű, a helyi áldozatokat felsoroló emléktábláján, ezért érthető módon különösen fontos volt a község számára, hogy ezek az építmények méltó módon állítsanak emléket a település hősi áldozatainak.

     Az első világháborús emlékmű amelyet valószínűleg valamikor a Horthy korszak alatt állítottak fel, egy tipikus alkotás ebből az időszakból. Egy szikár magyar katona harc közben, a lába előtt egy a magyar államiság történelmi jelképeként megjelenő sassal ( Turulmadár ).

Sas tisztítás előtt és után.

     A szobor jó minőségű műkő öntvényén lévő általános kültéri szennyeződések eltávolítása problémamentes volt. A műkő olyan kemény és jó minőségű volt, hogy a szobron sok helyütt megtalálható vastag és elfeketedett vízkőkiválásos lefolyásnyomok (például a sas szárnyán alulról) eltávolítása sem roncsolta a felületét. A szobor kontúrjai épek, a felület struktúrája változatlan maradt.

II. világháborús emlékmű tisztítás előtt és után.

    A körülbelül 20 éve felállított II. világháborús emlékmű balatonalmádi kőből emelt kőépítménye az évek során egyes részein meglehetősen elalgásodott, elmohásodott. Tudni kell erről a kőtípusról, hogy különösen hajlamos erre a jelenségre, és a viszonylag laza homokkő szerkezete miatt ezek a növényi szennyeződések mélyen belegyökereznek. Ezen szennyeződések eltávolítására véleményem szerint kizárólag a mobil homokfúvás nyújt tökéletes megoldást. A homokfúvás után színében világosabb és homogénebbé válik ez a kőtípus.
      
    Az emlékmű szép motívuma a műkő öntvény babérág:

Műkő babérág tisztítás előtt és után.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése