Fórum

Az alábbi megjegyzésküldő felület segítségével könnyen felveheted velem, és más a témakör iránt érdeklődőkkel is a kapcsolatot! 

Ha a technológia alkalmazásával kapcsolatos kérdésed van, kérlek, itt tedd fel, hogy a válaszok mások számára is hasznosak lehessenek! 

277 megjegyzés:

 1. Tisztelt Látogató!

  Sokan keresnek fel technikai, vagy éppen saját vállalkozás indításával kapcsolatos olyan általános kérdésekkel, amelyekre lehetetlen egy e-mailben válaszolni, vagy telefonon egyszerűen nincs rá idő, hogy bármi érdemi infót átadhassak. Ezért arra kérek mindenkit, hogy ha kérdéssel fordul hozzám, használja ezt a megjegyzésküldő felületet, hogy az itt adott nyilvános válaszok később mások segítségére is legyenek. Igyekszem a kérdésekre minél előbb válaszolni!

  Köszönöm!

  VálaszTörlés
 2. Üdvözlöm, Pálfi Roland vagyok! Érdeklődnék, hogy kvarc homok helyett milyen szóróanyagot használhatnék acél felnikhez, esetleg aluminiumhoz? Fel lehet-e újra használni a szóróanyagot? Egy gyári acél felninél milyen szemcsenagyság ajánlott? Mekkora nagyságú fúvókát kell beszereznem? Szekrényem van 80*80cm-es. Egy 3000 l/min teljesítményű kompresszorom van, bár még csak félig készen.
  Nem tudom illik-e, de legfeljebb nem válaszol rá, honnét érdemes beszerezni a homokfúváshoz szükséges kellékeket (szóróanyag, fúvóka, stb.)
  Köszönöm!

  VálaszTörlés
 3. Üdvözlöm Roland!

  Nekem nem szakterületem, de acélfelnihez 0,1-től max 0,3mm osztályozású acélszemcsét próbálnék ki. Az acélszemcse rengetegszer visszaforgatható megfelelő por, és szennyeződésleválasztás után.
  Az alufelni nagyon kényes téma, tapasztalatot kíván, többféle szemcsetípust...
  4,8mm-es belső furatú fúvókát javasolnék, illetve ha a kompresszor szállítottban adja le a 3000 liter/perc teljesítményt akkor 6-os fúvókával is lehet próbálkozni, de épp a határon van..., lehet hogy maxi teljesítményen fog üzemelni a kompresszor, valós tisztítási teljesítmény növekedés mégsem lesz tapasztalható.

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm a választ! Acélszemcsét megpróbálom, az aluhoz meg üveggyöngyöt.

  VálaszTörlés
 5. Roland!

  Aktuális kérdéseidhez kapcsolódva írtam egy új bejegyzést az autófelnik tisztításáról. Ezt a bejegyzést találod most az első oldal elején. Remélem tudtam segíteni!

  VálaszTörlés
 6. Szia Balázs!

  Van egy a műszaki leírása alapján 260 liter/perc teljesítményű kompresszorom, és egyik ismerősömtől hozzájutottam egy kézi homokfúvóhoz. A saját boraim eladásához szeretném dekorálni az üvegeimet homokfúvással. Miként lehetséges ez?

  VálaszTörlés
 7. A dekormintát, szórásálló tapadófóliából kell kivágatnod plotterkivágással foglalkozó szolgáltatónál. Szórhatod akár finom kvarchomokkal is, de ha minőségi eredményt szeretnél, akkor érdemes valamilyen 100 mikron körüli spec szemcsét beszerezned (pl. gránáthomokot, korundot stb...). A kompresszorod teljesítménye megfelelő az adott feladathoz.

  VálaszTörlés
 8. Tisztelt Uram!
  Lakott területen/szomszédokkal körülvéve/telephelyen végzett homokfúvás létesítésének mik a műszaki, építészeti feltételei, mik a környezetvédelmi hatóság által előírt kritériumai? Lenne szíves annyiban segíteni, hogy vagy konkrétumokat, vagy használható linkeket küld a témával kapcsolatban? Üdvözlettel Kiss László vállalkozó

  VálaszTörlés
 9. Tisztelt Kiss László!

  Sajnos én magam nem tudok a kérdésére választ adni, én kizárólag helyszínre vonulva dolgozok. Szolgáltatási célú telephelyem nincsen. De ajánlom Önnek, keresse fel Daróczi Balázs kollégámat 30/584-4049, ő már a megvalósításnál tart az ön által kérdezett témakörben.

  VálaszTörlés
 10. Tisztelt Nagy Balázs!

  Mekkora összegre lenne szükségem egy korszerű gépekkel felszerelt vállalkozás beindításához? Gondolok itt: A Kft. alapításától a gépek áráig.
  Üdv: Paczári Attila

  VálaszTörlés
 11. ...mobil-homokszórás vállalkozásra gondolok!
  Üdv: Paczári Attila

  VálaszTörlés
 12. Attila!

  A technikai része: ha új berendezésekben gondolkodsz alap infrastruktúrás nekifutással (ezzel már napi szinten 50-80 m2 kő, vagy tégla felület megtisztítható, de pl egy kamion alvázának homokszórásához nem gazdaságos...):
  Mobil homokfúvó berendezés: netto 700-800.000Ft.
  Mobilkompresszor (utánfutós kivitelű vontatható): netto 2,5-2,8 millió.
  Védőfelszerelések 1 fő részere:
  netto: 200.000-600.000 Ft.
  Egyéb kiegészítő felszerelések( szóró és vizes tömlők, kopóeszközök, állandó szükségletű tartalékalkatrészek, stb ) : 350.000 Ft.

  És mindehhez kell még egy jó erőben lévő dobozos kistehergépkocsi... Amelyik nem hal le, ha másfél tonna homokot kell felvinnie egy dombra, és egy 1 tonnás kompresszort vontatnia... Ez a legjelentősebb tétele a dolognak.

  A Kft alapítás kérdésben rengeteg dolgot találsz a neten,attól függ, mennyire gondolkozol nagyban?!

  VálaszTörlés
 13. Balázs!

  Köszönöm válaszát! Még annyit szeretnék megtudni, hogy van-e rá kereslet és meglehet-e élni belőle?
  Megéri ennyit bele fektetni?

  VálaszTörlés
 14. Szia! Kereslet még csak lenne, pénz annál kevésbé. Sajnos amúgy is egy meglehetősen nehéz időszakot élünk...

  VálaszTörlés
 15. Szia! Tudnál egy tájékoztató jellegű árlistát mutatni a szóróanyagokról?(kvarchomok és egyéb ásványi anyagok) Ár/tonna vagy Ár/kg
  Köszönöm: Attila

  VálaszTörlés
 16. Szia!

  Árlistát nem találtam. A kvarchomok szállítótól függően zsákosan bruttó 20.000-35.000 Ft/tonna körül alakul. Általában a finomabb osztályzású olcsóbb, és minél durvább a szemcseméret annál drágább. Természetes ásványi eredetű még a tört bazalt, ez kb. 30.000 Ft/tonna, és a gránáthomok. Viszont ez utóbbi meglehetősen drága 150 Ft/kg, azaz 150.000 ft/tonna, viszont többször felhasználható!

  VálaszTörlés
 17. Tiszteletem egy kérdéssel fordulnék önhöz segítségére lenne szűkségem ami a következő vettem egy kézi homokfúvót amit kompresszorra kell csatlakoztatni és azt szeretném megkérdezni hogy milyen homokot tanácsol hogy vegyek hozzá mert a leírásban csak a szemcse méret van 02-06mm-íg és hol lehet vásárolni ilyen homokot. A Praktikerben esetleg lehet kapni?
  Előre is köszönöm a segítségét
  Üdvözlettel: László Jenő

  VálaszTörlés
 18. Ha csak kis mennyiségben van szüksége kvarchomokra, akkor szárított zsákos térkőhomokot keressen! Ezt a legkönnyebb beszerezni, legtöbb építőanyag kereskedésben, de egyes barkácsáruházakban is kapható.

  Sajnos általában ezek elég porosak, de kisebb munkákhoz jó lehet.

  Ha a berendezésben gondot okoz a por (pl. akadozik a homok ), akkor érdemes a gyártó által javasolt szemcseméretet választani. Szóróhomokot kvarchomok bányákban, egyéb speciális szemcséket szakforgalmazóktól tud beszerezni.

  VálaszTörlés
 19. Schrick Szabolcs2011. október 10. 12:16

  Üdvözlöm!

  Egy, az Önéhez nagyban hasonlító vállalkozás megvalósításán gondolkodom. Kell-e valamilyen végzettség (teáor szám) a vállalat bejegyzéséhez egyszemélyes cég esetén?

  Köszönettel:
  Schrick Szabolcs

  VálaszTörlés
 20. Szia Szabolcs!

  A homokfúvás tisztítási szolgáltatások, felületkezelési, építőipari, lakatos, asztalos, üveges, és grafikai tevékenységek közé is besorolható. TEÁOR számot ne várj tőlem, mert ez elég bonyolult dolog, még TEÁOR-on belül is léteznek szakirányok, amit csak szakképesítéssel lehet végezni, egy részét meg képesítés nélkül is. Az éppen aktuális szabályozásról a helyi okmányirodában fel tudnak világosítani.

  VálaszTörlés
 21. Ezenkívül még nehézgépkezelői vizsgára lesz szükséged a berendezések üzemeltetéséhez.

  VálaszTörlés
 22. Üdvözlöm Balázs! János vagyok!

  A kérdésem a következő lenne,van egy 200L-es
  homokfúvó tartályom és hozzá egy defém kompresszorom 500L-es tartályal és 1000L/min
  szállítási sebességgel! Lehetséges lenne ön
  szerint ezt egy homokfúvó kabinra kötni? Vagy ez
  a tartály túl nagy ehhez a kompresszorhoz?
  A célom, gravírozás és kissebb fém alkatrészek
  tisztítása lenne!

  A válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel :Molnár János

  VálaszTörlés
 23. Üdvözlöm János!

  A tartály térfogata csupán annak újratöltési ciklusát határozza meg, azaz értelemszerűen azonos feltételek mellett kisebb tartályt többször kell újratölteni..., ekkora méretű tartályt is rá lehet kötni a kabinra. Ami kérdéses ebben az esetben, az a tartály csőrendszere! Ugyanis a rendelkezésére álló 1000 l/perc levegőteljesítmény nem túl sok.

  Gravírozni bőven elég, de fémek hatásos tisztításához egy kicsit kevés, max. 3-3,5 mm -es fúvókát tud folyamatosan ellátni levegővel, ekkora fúvókához viszont elég a fél colos csőrendszer leginkább keverőcső (ahol a homok és a levegő találkozik a tartályból kilépve), és szórótömlő.

  Nagyobb csőrendszer ilyen kicsi fúvóka mellett működési problémákat okozna.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. 1000l/ perc 5mmes levego fuvoka es 8mm es szemcsefuvokanal

   6bar nyomassal folyamatosan elég

   Törlés
 24. Köszönöm szépen a válaszát!
  Még annyit kérdeznék hogy ehhez a fúvóka mérethez
  milyen nagyságú vasszemcsét használna?
  Üdv: János

  VálaszTörlés
 25. 0,1 mm szemcsemérettől maximum 0,8 mm -ig terjedő osztályzásúakat. Ezen belül gravírozáshoz finomabb szemcseméret jobb, de nehezen tisztítható fémfelületekhez durvább szemcse hozzákeveréséhez is szükség lehet.

  Üdvözlettel:

  Balázs.

  VálaszTörlés
 26. Szia! Azt szeretném kérdezni,hogy milyen márkajelölésű és kapacitású Felszerelést érdemes beszerezni egy a tiédhez hasonló vállalkozás indításához? Arra gondolok hogy hány bár nyomás, milyen keverőtartály és hogy meg lehet e oldani egy hordozható kisebb kompresszorral ami mondjuk 10bár nyomást képes előállítani? Köszönöm válaszod: Atesz.

  VálaszTörlés
 27. Szia Atesz!

  Márkát nem írnék... A lényeg, hogy ipari kivitelű homokfúvó berendezés legyen. Interneten rákeresve "homokfúvó berendezés"-re több magyarországi forgalmazót is találsz. Honnan tudod, hogy ipari? Egy ilyen gép kb. 500.000 Ft-tól indul, nem fogod összetéveszteni a pártízezer forintos kínai gagyikkal.
  Egy 40-60 literes tartály elegendő azokhoz a munkákhoz, amiket itt az oldalamon látsz. A hatékony munkához kell még egy 3 m3/perc légszállítású mobilkompresszor.
  Ha ennél kisebben gondolkodsz, akkor egy 20 literes ipari tartály, és egy 1m3-es kompreszzorral is lehet valamit kezdeni, de ez inkább csak kisebb felületek, pl kisebb kőszobrok, vagy napi 15-20 m2 kevésbé szennyezett kő, mondjuk egy épületlábazat megtisztítására elegendő. Ez utóbbi technika viszont már elégtelen jobban tapadó szennyeződések, fémfelületek vagy például vakolatmaradványok gazdaságos eltávolítására. Nem is ajánlanám ezt a megoldást.
  Sajnos a két infrastruktúra közt nem kapható "átmenet".
  Mobil homokfúváshoz elég a 7 bar, ez általában úgy néz ki, hogy a nagy (2m3/perc teljesítmény feletti) mobilkompresszorok max. teljesítménye 8 bar, a névleges min. 7 bar, ez az amit folyamatosan biztosít munka közben.
  Persze 10 bar-on hatékonyabb a szórás, de nagy teljesítményű mobilkompresszorban az ilyen nagyon drága, ritka is, és többet fogyaszt. Javaslom olvasd át a blog azon oldalait, ahol technikai infókat találsz, van ahol elég részletesen írok erről a témáról.
  Üdvözlettel:
  Balázs.

  VálaszTörlés
 28. Kedves Balázs! Teáor választásnál milyen tevékenységi csoportba sorolható ,az általad is végzett munkakör? Köszönöm! : Atesz.

  VálaszTörlés
 29. Szia!

  Általánosan:

  8122 - Egyéb épület-, ipari takarítás

  ez pedig a homlokzattisztítás (ill építőipari tevékenységekre):

  4399 - Egyéb speciális szaképítés mns

  Ha acél és egyéb fémfelületekkel is akarsz folyamatosan foglalkozni, akkor arra is külön van valami, de én ezt nem csináltam.

  Mielőtt belefogsz a vállalkozásba, jól gondold át, jelenleg nem igazán pörög a piac. Csak akkor ajánlom, ha pl mellékesnek szánod, van főállásod, vagy lenne egyéb stabilan jövedelmező tevékenysége is a vállalkozásodnak.

  VálaszTörlés
 30. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 31. Szia. Zsolt vagyok.nem rég kezdtem el a mobil homokfúvást.Lenne egy szakmai kérdésem.Van egy 4m3-es kompresszorom,és 7 bar-on 6 feles fúvókával elég gyengén muzsikál.Mi lehet az oka.Ja és van egy 500 ezres ft-os. szabad sugarú homokszóró gépem. Ha tudsz segíts köszi.Zsolt számom 06-70-3106319

  VálaszTörlés
 32. Teáor számok kiválasztásában én is csak a www.teaorszamok.hu oldalra (és egyéb netes tartalmakra) tudok hagyatkozni. De sokszor sem egy okmányirodai ügyintéző, sem maga az Adóhivatal nincsen képben, hogy egy-egy tevékenység milyen TEÁOR-ba sorolható...

  VálaszTörlés
 33. Szia Zsolt!

  Elsőre nem hangzanak rosszul az "infrastruktúrád" adatai, de rengeteg hibalehetőség van, ami a gyenge teljesítményt illeti.
  Ha írnál pár sort a technikádról: kompresszor, tömlő, homokszóró, szóróanyag..., lehet megtaláljuk, hol a hiba. Illetve írd le azt is légyszi, hogy miben látod a hibát, milyen felületeken, mennyi az időszükséglet, szórószemcsefogyás...
  Sajnos például sokszor a kompresszor adattáblája csak egy lemez, ha egy csavarkompresszorba korábban por jutott, akkor ki lehet dobni az egész csavarrészt. És például rengeteg teljesítményveszteség szedhető össze rosszul megválasztott légtechnikai elemeken, vagy például túl finom, vagy túl durva szórószemcse választásán.

  VálaszTörlés
 34. Szia Zsolt vagyok.Akkor sorolom,jó.Van egy ECOAIR F40-ES Kompresszorom,a légtömlő az kb 3cm át mérős. a szórótömlő az kb 4 cm átmérős.de rá van írva valami 9mm azt nem tudom hogy mi.És kvarc homokkal dolgozom.elég rozsdás felületeket csinálok,meg alvázakat és pótkocsikat,meg sokk mindent amit kell.Időben elég hosszadalmas.

  VálaszTörlés
 35. Utóirat:a fúvókám egy kemény fém 6-feles.Ha van jobb meg hallgatom tanácsodat.köszi Zsolt.

  VálaszTörlés
 36. Üdv Balázs ! Köszi a számot őt kerestem !(Teáor )

  VálaszTörlés
 37. Szia Zsolt!

  Viszonyítási alapnak írom, hogy egy átlag vasfelület anyagigénye kvarchomokból négyzetméterenként 20-50 kg. De lehetnek olyan jól tapadó vastag festékrétegek, extrém vastag alapfelületbe korrodált, vagy rétegesrozsdás felületek kombinációja is - ilyen gyakran fordul elő teherautó alvázakon - , hogy az anyagfogyás elérheti a 100kg/m2-t.
  Egy 6,5 -es fúvókával napi kb. 1 tonna homokot lehet értelmesen elhasználni, szóval egy alváz nem biztos, hogy belefér egy napba...
  Ilyen extrém felületekhez én 0,1-1,5 mm osztályzású homokot használnék. A durvább szemcsék megbontják felületet, a finomak, fémtisztára kitisztítják az apró rozsdamarta gödröcskéket is. Csak finom, vagy csak durva szemcse nem jó választás ilyen esetekben.
  A kompresszorod teljesítménye nagyon jó! Elviekben akár egy 8-as fúvókát is elvisz. A lég és szórótömlő átmérők megfelelőek.
  Sajnos kicsit látatlanba beszélek, mert elképzelhető, hogy mégiscsak valami apró hibán csúszik a mutatvány, de remélem valamit tudtam segíteni a fentiekkel.

  Balázs

  VálaszTörlés
 38. Köszi szépen a segítséget.Majd én is vissza segítem. Zsolt Nyíregyházáról.Képeket tudok át küldeni? A gépemről.

  VálaszTörlés
 39. Szia!

  Erre az e-mail címre tudsz küldeni képeket nekem: bloggerfromsand@gmail.com

  VálaszTörlés
 40. Oki hamarosan küldök képet.

  VálaszTörlés
 41. Szia Balázs!

  Megtetszett ez a fajta felülettisztítási eljárás! Tervezem egy homokszóró vásárlását, már van egy 2000-2500 l/min teljesítményű kompresszorom!
  Segítséged szeretném kérni abban, hogy milyen paraméterekkel rendelkező gépet célszerű választanom!


  Köszönettel
  Miki

  VálaszTörlés
 42. Szia!

  Ha leadott teljesítményben tudja a kompresszorod a 2500 l/min-t, akkor akár egy 6-os fúvókát is elvisz, ha szívottban tudja a 2000 l/-min-t akkor a 4,8- as-hoz is kevés. Dugattyús vagy csavarkompresszorod van? Az adattáblájáról tudod a teljesítményét?
  Ekkora teljesítményhez egy 40-60 literes tartály a célszerű.
  Ha további kérdésed van, ajánlom keresd fel Daróczy Balázs kollégámat. Őneki sokféle kompresszorral van tapasztalata, és gépépítésben is van jártassága. Biztosan tud segíteni, hogy megfelelő legyen az infrastruktúrád ahhoz amire használni szeretnéd a későbbiekben.

  Szia!
  Balázs.

  VálaszTörlés
 43. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

  VálaszTörlés
 44. Szia Balazs!Attila vagyok Szlovakiabol es a segitsegedre lenne szuksegem!!!Erdekelne ez a homokfuvasos technologia csak az a gond hogy zoldfulu vagyok az egeszhez!Olyan teruleten szeretnek ezzel dolgozni mint pl sirkovek emlek muvek stb tisztitasa!Es ehhez kernem a tanacsod hogy milyen felszerelesre lenne szuksegem es ez kb mennyibe kerul!Koszonom!!!

  VálaszTörlés
 45. Szia Attila!

  A felszerelést illetőleg, ezen a fórumon január 15-én válaszoltam egy ugyanilyen kérdésre mint a tiéd. Fentebb megtalálod az ott leírtakat. Neked is csak ugyanazt tudom mondani. A technikai tudnivalókat a blog oldalain össze lehet csipegetni.
  Sajnos a homokfúvás nem éppen tökéletes megoldás műkőfelületek tisztításához, a gyenge minőségű műkövek felületét teljesen szétszedi..., én nem ajánlom, hogy kizárólag homokfúvásra alapozva kezdj bele sírkövek tisztításába. És nem tudom az ottani sírkőtisztítási árakat, de nálunk elég nyomottak, sírkőtisztításhoz a mobil homokfúvás túl magas önköltséggel jár, nehéz megfizettetni...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Balazs!Koszonom szepen az infot!Attila!

   Törlés
 46. Szia Balázs!
  Most kezdeném el a homokszórást,(minden üzemkész) de megakadtam a legalapvetőbb kelléknél, a kvarchomoknál.
  Segítenél abban, hogy hol lehet jó minőségű kvarchomokot beszerezni jó áron? A neten sajnos nem akadtam olyan beszerzési címre, ahol max. 30 Ft/kg-os áron lehetne hozzájutni.

  Köszönettel: Tamás

  VálaszTörlés
 47. Szia Tamás!

  Sajnos én is csak a Google keresőjét tudom ajánlani neked. Ami biztos, hogy mindenképpen jobban megéri közvetlen a bányákból vásárolni több tonnás tételben. De sajnos, mint minden kollégának, nekem is van saját, de sokszor másokéval ellentmondó véleményem többféle bányából származó szemcséről is, ezért nem tudom, hogy jó tanácsot adnék-e neked.
  Van aki ódákat zeng a Lasselberger térkőhomokjáról is, ami kb. 15.000FT/tonna. Valóban kiválóan megfelel műemléki tisztításokhoz, de gyakorlatilag majdnem hatástalan fémfelületeken, és tökéletlen levegőrendszer mellett problémákat okoz a berendezésekben. De van aki azt mondja, hogy a MAPEI által 60.000Ft/tonna árban forgalmazott tökéletesen osztályozott durva kvarchomok semmire sem való...
  Igazából azt ajánlom neked, hogy próbálj ki több féle kvarchomokot, amit tudsz, szerezz be, próbáld ki! Döntsd el te magad, melyik felel meg neked legjobban azokhoz a felületekhez, amiket te szeretnél homokfújni. És próbáld meg keverni ezeket a szemcséket! Nagyon sok felülethez a különböző durva és finom osztályozású kvarchomokok megfelelő keveréke a jó választás!

  VálaszTörlés
 48. Szia Balázs!
  Nagyon szépen köszönöm a válaszod, akkor tovább kutakodok én is a bányáknál.
  Ha még kérhetnék segítséget a levegőrendszer jó összeállításában, megköszönném.
  Van egy diesel kompresszorunk 4000 liter/perc, egy túlnyomásos tartályunk 80 literes, 500 literes légtartályunk aminek a be és kimenő ágára szereltünk víztelenítőket. A sisak friss levegőztetésére is szereltünk víztelenítőt illetve aktív szénszűrőt. Van-e még valami, amivel javíthatunk a rendszeren?
  A szórásnál a tartályból egy 3/4-es csapon keresztül keveri hozzá a szóróanyagot, ha teljesen megnyitjuk pillanatok allatt leürül a tartály de csak ebben az esetben megfelelő a szórás. Ez normális?
  Válaszod előre is köszönöm! Üdvözlet: Tamás

  VálaszTörlés
 49. Szia Tamás!

  A 4000 liter/perc jól hangzik, de a szóróanyag fogyáson lesz mit finomítani. Egy 80 literes homokszóró tartállyal megfelelő beállítás mellett minimum 45-60 percig lehet dolgozni.
  Két dolog okozhatja a problémát, ami miatt túl kell nyitnotok a keverőcsapot.
  Az egyik, hogy nedvesedik a keverőcsapnál a homok, ezért a letapadó homok szűkíti az áramlási keresztmetszetet, és időnként el is akad a homok. Néha elég nehéz úrrá lenni ezen a jelenségen, ha végképp semmi sem segít akkor egy hűtve szárítót kell majd betennetek a rendszerbe, ami tökéletesen kiveszi a vizet a levegőből. A kérdésem, hogy a homokszóró tartályon van-e vízleválasztó? Mindenképpen legyen, mert a puffertartálytól a homokszóróig is rengeteg víz kicsapódhat a levegőrendszerben, miközben lehűl a nagynyomású levegő. A vízleválasztót érdemes folyamatos leeresztésre állítani.
  Vigyázz, hogy a túl sok vízleválasztó sem jó a rendszerben, mert csökkentik a légteljesítményt. Ekkora fogyásnál minimum colos belső átmérőjű légelemekkel dolgozzál!
  A másik lehetséges ok, hogy a homokszóró tartály légáramlási viszonyai nem megfelelőek. Csapokkal szabályozhatóvá kell tenni a tartályba jutó, és a "szállítólevegőt" is, azaz azt az ágat, amelyik megkerüli a tartályt, és alulra megy a keverő részhez. Hogy a te homokfúvó tartályodnál pontosan milyen beállítás mellett fog tökéletesen üzemelni a gép, ezt majd neked kell kikísérletezned.
  A homokfúvásnál a szemcsemennyiséget pedig addig kell csökkenteni, amíg a szórás hatékonysága nem csökken. És ez fordítva is igaz, azaz egy bizonyos homok-levegő arányt túllépve hiába növeli az ember a homok mennyiségét, a homokfúvás hatékonysága nem nő, azaz csak pazaroljuk a szórószemcsét, amivel pedig érdemes spórolni...

  Hali!

  VálaszTörlés
 50. Szia Balázs!

  Nagyon érdekel a ez a fajta tisztitási technologia.azt szeretném kérdezni , hogy mi a különbség a száraz és a nedves homokszorás között.(előnye-hátránya) Továbbá milyen plusz berendezések szükségesek a nedves homokszoráshoz a száraz technologián felül, és azt, hogy hogyan döntsük el hogy most melyiket alkalmazzuk a kivánt felület tisztitásához...

  VálaszTörlés
 51. Válaszod előre is köszönöm....
  Üdvözlettel Márai Zoltán

  VálaszTörlés
 52. Szia Zoltán!

  Röviden:

  a különbség csupán annyi a két technológia közt, hogy a nedves homokfúvásnál, víz kerül hozzákeverésre a levegő-homok elegyhez. Ehhez speciális nedvesítő fúvóka szükséges, ami tökéletes levegő-víz-homok keveréket hoz létre, és kell hozzá egy spec fúvókatartó, amire a víz van becsatlakoztatva.
  Ha megfelelő a vízhálózati nyomás, akkor egyéb kiegészítő berendezés nem is szükséges. Ha nem elég a hálózati nyomás, akkor hidrofollal, vagy magasnyomású mosó szivattyújával érdemes növelni a víznyomást.
  Hogy a száraz, vagy a nedves technológiát célszerű-e alkalmazni az adott esetben, ezt több tényező is befolyásolja. A kültéri munkálatok során a környezetvédelmi előírások elve pormentes technológiákat írnak elő, ennek eléréséhez a legegyszerűbb, leggazdaságosabb megoldás a nedvesszórás. De például, egy pince esetén meg azért célszerű a nedvestechnológiát választani, hogy egyáltalán lássuk mit csinálunk.... : )

  VálaszTörlés
 53. Szia Balázs!

  Nem akarok okoskodni, csak elkezdtem érdeklődni a technológia iránt, és ebben, ez az oldal, nagy segítségemre volt. Ezért köszönet jár a készítőjének. De elolvasva néhány más külföldi oldalt is, ott lehetett találni anyagokat, leírásokat még, a széndioxidos és a vákuumos homokfúvásokról. Nem tudom ezek mennyire újak, mert magam is új vagyok. Ezért csak megemlítem, hogy ilyen is van. (Remélem nem kerülte el a figyelmemet semmi!)

  Üdvözlettel

  Ferenc

  VálaszTörlés
 54. Szia Ferenc!

  Köszi a hozzászólásodat! A javasolt témákat fel is vettem a "várható témakörök oldalra". Egyszer, ha lesz időm érinteni őket mindenképpen írok róluk.
  Igaz a szárazjeges tisztítás önmagában megérdemelne egy ilyen blogot, ugyan a homokfúváshoz szokás hasonlítani, hatásában, és leginkább a költségekben nagyon nagy a különbség a két eljárás közt...

  Balázs.

  VálaszTörlés
 55. Tisztelt Balázs.

  Jos rendszerű vizes homokszóráshoz szeretnék 0.2 es
  homokot vásárolni nagy tételben . Bár kinek mi a nagy .
  2-3 tonnát .Hol tudnék kedvező árban .Ehhez kérném a segítségedet. 18-10 kerület környékén .
  Előre is megköszönve segítségedet . Üdv Roland

  VálaszTörlés
 56. Üdv Roland!

  A 0.2 alatt nem tudom pontosan mit értesz, de ha JOS-sal fogsz dolgozni, akkor gondolom, hogy fimom szemcseméretre van szükséged.
  Legolcsóbb, legegyszerűbb, ha térkőhomokot veszel építőanyagkereskedésben. Bár ez a szemcseméret gyakran problémát okoz a gépekben...
  Ha 0-0,2 mm, vagy 0-2 mm-re gondoltál, akkor kvarchomok bányákban érdemes körülnézned.

  Üdvözlettel:

  Nagy Balázs.

  VálaszTörlés
 57. Tisztelt Balazs Egy kicsit letort amit irt hogy csak nagyban szabad gondolkodni a homokfuvasrol mivel en pont az ellenkezoet szerettem volna csinalni. Jelenleg Svedorszagban dogozom ahol volt alkalmam kiprobalni a homokfuvast persze itt is ipari felszereles van de mar hasznaltuk alufelnire ugyan azzal a homokkal amivel a kamion alvazait meg az acel felniket tisztitsuk persze kisseb nyomassal. En othon szeretnek egy kisseb felszerelest magamnak amivel alufelnit meg uveget lehet fujni. Lattam a neten kisseb felszereleseket amik 6-7 bar nyomassal es 170-600 l/perc levegot igenyelnek. En azt szeretnem kerdezni hogy egy ipari arammal mukodo dugattyus kompreszorral tudnam uzemeltetni. Sajnos nallunk Erdelyben meg nincs nagy kereslet az ipari homokfuvas irant. Tisztelettel Szabo Laszlo

  VálaszTörlés
 58. Üdvözlöm László!

  Sajnos a véleményem szerint nincs köztes teljesítmény, vagy barkács, vagy ipari méretekben lehet itt csak gondolkodni.

  Üveg homokfúváshoz, kőgravírozáshoz 2,5-3 bar-on elég 500-800 liter/perc kompresszorteljesítmény is, illetve, ha például csak egy borosüveg dekorációs fújásáról beszélünk, elég egy feltermelt 50 literes garázskompresszor levegője is.

  De alufelnik értelmes idő, és költségráfordítás melletti szórásához minimum 2000 liter/perces kompresszorteljesítmény szükséges!

  VálaszTörlés
 59. Kedves Balázs! 4 lakásos társasházunk 10 éves. Szeretnénk a kerítéslábazat tetéjén lévő fehér műköveket, a garázslejáró terméskővel burkolt oldalait, és a terméskő járdát letisztíttatni, kb. 80-90 m2-nyi felületen. Milyen technológiát válasszunk, esetleg tudna-e kivitelezőt is ajánlani Budapesten?
  Köszönettel,
  Földi Anita

  VálaszTörlés
 60. Üdvözlöm!
  A terméskő felületek tisztítására mindenképpen a homokfúvást ajánlanám. A műkő felületre a homokfúvás, vagy a csiszolás is jó lehet. A homokfúvásra ajánlom megkeresésére Balog János kollégámat 30/413-8697.

  VálaszTörlés
 61. Hello,
  Olyan kerdesem van, hogy a szodabikarbonatos eljarasrol van-e infod esetleg? Egy motorkerekpart szeretnek felujitani (alu-rafok, motorblokk, vaz tisztitasa) de itt (anglia) eleg dragan dolgoznak, olcsobb lenne, ha vennek kompresszort. Barmi info jol jonne, elore is koszonom!
  Tisztettel, Balazs

  VálaszTörlés
 62. Szia!

  A "szódabikarbonátos eljárással" kapcsolatban nincs tapasztalatom, de gondolom a lényege ugyanaz, mint más finom munkáknál ahol pl. sütőporral, meg tört mogyoróhéjjal szórnak, hogy nagyon kíméletesen tisztít.
  Annyit tudok mondani, hogy egy ilyen munka miatt biztosan nem éri meg beruházni, még rendes homokszóráshoz sem, amivel pedig te szeretnél dolgozni, az egy elég extra dolog. Pl az ilyen finom porok a levegő hűtveszárítós nedvességmentesítése nélkül egyből elakadnak minden gépben.
  Én azt mondom, bármilyen drága is, inkább fizesd ki, emiatt a néhány alkatrész miatt nem érdemes beruháznod. Ha mégis beleásnád magad a témába, elég sok infót találsz ezen a blogon. Remélem segít valamit!
  Hali!

  VálaszTörlés
 63. Koszi a valaszt! :)

  VálaszTörlés
 64. Még egy kérdés: a homokkő mire alkalmazható, illetve aluminiumra alkalmazható-e sérülésmentesen?
  Előre is közsi!

  Balázs

  VálaszTörlés
 65. helló én is homokfúvóba dolgozok érdekelne ez a mobil homokszórás érdekelne hogy téglát milyen homokkal tisztítasz?a kinti munkához milyen erőségü kompresszort használsz?köszönöm segítségedet üdv Gábor Békésmegyéből

  VálaszTörlés
 66. Szia!

  Finomabb szennyeződésekhez: enyhe feketedés, vékony laza malterréteghez, stb. 0,1-0,7mmm-es osztályzásút, durva szennyeződésekhez 0,6-1,4mm.
  Kompresszorból minimum 3 m3/perces-ben érdemes gondolkodni, ha nagyobb teljesítmény kell, akkor 4,3 m3-est szoktam bérelni. De persze határ a csillagos ég, és persze minél nagyobb fúvóka, annál nagyobb kopmresszor...
  Egy bizonyos méret fölé azonban nem érdemes menni, mert nem tudsz vele elég finoman dolgozni kényes részeken, vagy egyszerűen nem látod mit csinálsz. És a kompresszorok súlya is meredeken emelkedik a teljesítményükkel, ami vontathatóságban, emelkedőn, vagy nehéz építési terepen igencsak problémás lehet.

  VálaszTörlés
 67. Helló. Homokolót rakok össze. Van egy defém 4 hengeres kompresszorom 500 literes tartállyal,ha jol tudom 1400 liter/perc levegöt szálit. Van egy fülkém ami kb méterX80 as nagyságú. 3/4 es csövön megy a levegö a kompresszorból,a fúvóka 3mm-es.A kérdésem jó lesz ez igy? Vagy tul gyenge?Köszi Zoli

  VálaszTörlés
 68. Szia Zoli!

  Attól függ mire akarod használni. Kisebb fémalkatrészek tisztítására, dekorációs munkákra biztosan jó lesz. Elvileg a teljesítményed folyamatosan kiszolgálja a 3-as fúvókát, de azt ajánlom, próbáld ki egy 4mm körüli fúvókával is. Valószínűleg így csak szakaszosan tudod majd üzemeltetni, tehát időnként meg kell állnod, és várnod kell, hogy feltermeljen a kompresszor, de lényegesen nő a szórás teljesítménye, amíg megy a gép. És míg a 3-asban megakad, addig a 4-es fúvókán már durvább szemcse is kijön. Ez jól jöhet erősebben szennyezett felületekhez. Sok sikert az építéshez! Ha van még kérdésed írj bátran! Hali! B.

  VálaszTörlés
 69. Helló.Köszönöm válaszodat....Még egy kérdésem lenne-a kompresszortol 3/4 es csövön keresztül jön a levegő,viszont a pedálhoz már csak 3/8-os csövel tudom csatlakoztatni és a pisztolyhoz is,ez számit a fújás szempontjából? Tartályt szereljek fel a pedál elé hogy hirtelen nagyobb levegöt tudjon kapni? Remélem érthetően irtam le. Köszönöm Zoli

  VálaszTörlés
 70. Szia!

  Értem a kérdésed. A 3-as fúvókánál ez valószínűleg nem okoz gondot, 4-es esetében viszont már szűk lehet ez a csőméret, oda legalább 1/2-es kéne. A légszállítási képesség négyzetesen nő a cső keresztmetszetével, így egy mérettel nagyobb cső már majdnem kétszer annyi levegőt visz...
  A tartály biztosan nem segít, mert a folyamatos légszállítási képességet nem növeli. És a légtechnikában minden egyes szűkített keresztmetszet, beépített elem, csatlakozó, könyök, stb., csak csökkenti a szállított levegő teljesítményét.
  Szerintem nagyobb fúvókánál próbáld ki majd úgy is a pisztolyt, hogy nem lábkapcsolóval működteted, hanem fél colos csőröl, és sima golyós csappal vezérled, és kiderül majd. Szia! B.


  VálaszTörlés
 71. Helló. Sajnos még nem találtam lábkapcsolót,jelenleg egy kis levegöpisztoly fogok rárakni kiprobálni. Honnan tudnék normális lábkapcsolót szerezni? Köszi Zoli

  VálaszTörlés
 72. Tisztelt Balazs!

  egy Onnek talan tul butanak tuno kerdessel fordulok onhoz:
  mi a kulonbseg a tulnyomasos es a sim atartalyok kozott. marmint azt hiszem nem is a legmegfelelobben tettem fel a kerdest. azt tudom, hogy a tulnyomasosban a levego es a homok keverese a tartalyon belul tortenik nagy nyomasu levego segitsegevel es ki mar csak egyetlen tomlon jon ki a keverek, viszont azt sajnos nem tudom, hogy meyik bizonyul hatasosabbnak? valaszat elore iskoszonom! viktor

  VálaszTörlés
 73. Üdv!

  Van a túlnyomásos, igen, ez úgy működik, ahogyan leírta. És vannak az injektoros elvű berendezések, ez utóbbiak hasonlóan működnek, mint a karburátorok, és ez utóbbiak a kevésbé hatékonyak. Ezt az elvet alkalmazzák általában az olcsóbb, egyszerűbb homokfúvó pisztolyokhoz. Ha nagyobb teljesítmény szükséges, túlnyomásos tartályos berendezés ajánlott. Hali! B.

  VálaszTörlés
 74. nagyion szepen koszonom a gyors valaszt. akkor mar csak az a kerdes, hogy egy relativ gyenge kompresszor hasznalataval (200 literes tartaly, 230 v es csupan 3,5 kw) is ugyanez elmondhato? tehat egy tulnyomasos berendezes kepes egy injektorosnal hatekonyabb lenni akar egy ilyen gyengecske kompresszorral is?
  megegyszer nagyon koszonom a valaszt es csak annyit fuznek hozza, hogy elso osztalyu emberre vall az, hogy gyakorlatilag a megelheteset "teszi kozszemlere" ugy, hogy kozben a sajat konkurenciajat "neveli" :) (bar ez ram kivetelesen nem ervenyes, mivel hataron tuli vagyok) megegyszer koszi es minden jot kivanok! Viktor

  VálaszTörlés
 75. Szia!

  A honlap célja nem a konkurencianevelés természetesen... :) De tulajdonképpen ettől nem is félek, én itt csak egy kevés elméleti támpontot tudok adni mindenkinek, így a leendő konkurenciának is. Az igazi tudást a gyakorlatban szerzi meg mindenki.
  Kérdésedre a válasz: a túlnyomásos, jól megépített, jól beállított rendszerek, azonos feltételek mellett 25-30%al hatékonyabbak, és üzembiztosabb működésűek is. Kevesebb homok elakadás, precízebben beállítható levegő-homok arány, stb. Szia! Balázs.

  VálaszTörlés
 76. Kedves Balázs!
  Érdeklődnék, hogy napi 50 nm felülettisztításra milyen kapacitású kompresszort ajánl.Illetve nedves homokszórás esetén is többször használható a gránáthomok? Kiszárítható? Létezik olyan szerkezet ami munkavégzés után gyorsan és egyszerűen összeszedi?Köszönettel:Virág

  VálaszTörlés
 77. Szia!

  Kő, vagy tégla felület esetén 3m3/perc kapacitású kompresszor, 6-os fúvókájú homokszóróval. Fémfelület esetén a szennyeződés nehézségi fokától ez nagyon változó lehet, akár a fentiek duplájára is szükség lehet.
  Nedves homokszórásnál az elhasznált szemcse újrahasznosítása, (szárítása, szűrése, stb.) nem megoldható. Sajnos a nedves hulladékhomok összegyűjtése, nehéz és fáradságos kézimunkát igényel...
  Ha beruházás előtt állnak, ajánlom, hogy próbáljanak ki bérgépeket.

  Üdvözlettel!

  Balázs.

  VálaszTörlés
 78. Kedves Balázs!!
  Én a páromnak szeretnék karácsonyra (ha egyáltalán lehet) valamilyen homokfúvó pisztolyt vásárolni. Otthon használná kisebb munkálatokhoz, pl. festék eltávolítás felnikről, stb. Én azt sejtem, hogy a sima OBI-s 6000 ft-os verzióval nem biztos hogy jól járnánk, egy kicsit "gagyi"-nak tartom. Szeretnék valami olyan pisztolyt venni neki, ami alkalmas lenne ilyen kisebb munkálatokhoz, pár tízezer forint értékben, tehát egy picit komolyabb vagy megbízhatóbb a fent említett OBI-s verziótól :) Hol tudok ilyet beszerezni?? Segítségedet előre is köszönöm!! (nagy bajban vagyok, mert őt nem merem erről megkérdezni, hogy milyen lenne jó, mert tuti rögtön rájönne a meglepire.. )

  Üdv: Anna

  VálaszTörlés
 79. Üdv Anna!
  Sajnos jó tanácsot nem tudok adni ez ügyben. A pisztolyos könnyen elérhető homokszórók 5-10ezer forint körül vannak, ártól, márkától függetlenül szinte ugyanazt tudják. 30-40.000-ért vannak 40 literes tartályos kína gagyik, működnek, kevesebbszer kell őket utántölteni, de rengeteg gond van velük... ilyeneket interneten rákeresve könnyen találsz. Sajnos egy "rendes homokszóró 200.000nél kezdődik.

  VálaszTörlés
 80. Helló.Zoli vagyok. Hőkezelt öntvényfelületet mivel lehet tisztitani? Probáltam kvarchomokkal de nem sok sikerrel jártam. Gondolok én sörét vagy valami keményebb anyaggal? Köszi

  VálaszTörlés
 81. Szia Zoli!
  Nem tudok okosat mondani. A probléma jellege nem világos, például arra gondolok, hogy csak felületi réteget nem tudsz eltávolítani, vagy elképzelhető, hogy öntés közben mélyebb volt az anyag beégése, azaz nem csak felületi tisztításról beszélünk.
  Milyen az infrastruktúrád, mekkora szemcsét használsz, mit jelent a "nem sok siker"?
  Balázs

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Helló. 0.3 as kvarcot használok.Amit szemből lőtem azt szépen levitte...végül is már közben megvan a probléma azthiszem de köszi a válaszodat. Zoli

   Törlés
 82. Tiszteltem!

  Szeretnék érdeklődni, hogy egy átlagos 13körüli felni tisztítása mennyi időt vehet igénybe ön szerint?
  Tudom nem ez a profiljuk, de írta, hogy ismerősnek csináltak már.
  Azért érdekelne, mert 1000ftért láttam.Ha ez igaz, akkor igen kevés idő lehet, max 5perc.Lehetésges ez őn szerint?
  Mi nézegettük, de szerintük enyiért lehetetlen nyereségesen megcsinálni.Ezért is kérdeznénk a véleményét.
  Köszönettel:
  Rudi

  VálaszTörlés
 83. Üdv Rudi!

  Jó a gondolatmenet!
  És a válaszom egyrészről igen, azaz lehetséges 5 perc alatt letisztítani egy 13-as, 14-es felnit, talán még gyorsabban is. Természetesen megfelelő infrastruktúrával!
  5-6 m3/perces teljesítményű kompresszorral, 8-as, 10-es fúvókával.
  Az árképzéssel kapcsolatban viszont: hát igen, ezt én sem értem, nyilván belefér az 1000Ft/felnibe a munkás bére, a szemcse, az áramdíj, stb., de hogy abból adóra, fejlesztésre, vagy legalább az amortizációra biztosan nem futja, az tuti!

  VálaszTörlés
 84. Kedves Balázs!

  Köszönöm, hogy megerősít ebben!

  Viszont szekrény esetén, ekkora nyomást nem lehet adni neki.Szekrényes megmunkálás esetén hatékonysági véleménye a szabadsugarashoz képest?Ott többször felhasználható a szemcse, de drágább is a szóróanyag.
  Kiváncsian várom mit saccol hatékonyságra.

  Mondjuk felháborító, hogy ezzel az árképzési politikával mennyire képesek tönkretenni egyesek azokat akik mindent befizetnek.Én reálisnak a 2e/db vagy még-e felett is tartanám.Még akkor sem fog senki meggazdagodni.Ebben biztos vagyok!

  Üdv.
  Rudi

  VálaszTörlés
 85. Rudi!

  A szekrényes megoldás nem gátja a teljesítménynek, sem szállított levegő mennyiségileg, sem nyomás szempontjából, csupán biztosítani kell, hogy a fúvókából kiáramló levegő el is legyen vezetve.
  Egyszerűbb szekrények kevésbé (hatékonyan) injektoros rendszerben is üzemelehetnek, de a szekrény üzemelhet külső tartályról is, automatizálva egészen bonyolult szűrő és szállítórendszereken keresztül jut vissza a szemcse a tartályba, de ezt megtehetjük "manuálisan újratültéssel is".
  Felni tisztításhoz mindenképpen többször felhasználható szemcse a célszerű. Érdemes a minél keményebb ötvözetűt választani, gyémánt tartalmút, vagy kifejezetten "élesített szemcsét", ezek nagyon drágák lehetnek, viszont lényegesen többet tudnak, áruk megtérül! Egyes keményebb szemcsék szinte alig használódnak el, csak a szennyeződést kell kiszűrni belőlük újrafelhasználás előtt.

  Kitartás! : )

  VálaszTörlés
 86. Üdv! Végig olvastam a honlapodat, és a fórumot. Sok hasznos infót találtam. De lenne néhány kérdésem. Veterán motor, alkatrészeket szeretnék homok szórni. Tehát nem túl nagy tárgyakat, a vázat leszámítva. Vas és alumínium alkatrészeket. Kabinos megoldásban gondolkodom. A kérdésem hogy körülbelül mekkora és milyen paraméterekkel rendelkező kompresszorra lenne szükségem véleményed szerint és mire figyeljek ezzel kapcsolatban?
  Köszönöm

  Dávid

  VálaszTörlés
 87. Szia Dávid!

  Ha egyszerűen szeretnék választ adni, akkor azt mondanám minél nagyobbat!
  Egy 4 es fúvóka levegőigénye kb. 1000 l/perc szállított levegő. Ekkora teljesítménnyel már egész jó tempóban lehet tisztítani az általad említett alkatrészeket.

  Ha ennél kisebb légszállítású kompresszort használsz, azzal is lehet dolgozni, csak épp lassabban, több homokot fogyaszt majd a homokszóró, stb...

  Azt kell eldöntened, hogy néha-néha van szükséged erre a technikára, vagy pl. naponta egy teljes vázat akarsz letisztítani, mert időben és gazdaságosságában óriási a különbség, ez utóbbi esetben nem érdemes spórolni a beruházáson.

  4-es 5-ös fúvókával 1000 l/perces csavarkompresszorral pl egy Pannonia váz tank, sárvédő, deknik, stb.. 2-3 óra alatt meg van.

  Ugyanekkora fúvókával egy 2200 Wattos (260l/perc) teljesítményű garázskompresszorral lehet 1 nap is ugyanez a munka.

  VálaszTörlés
 88. Hello!

  Egy két kérdésem lenne a "házi" homokfúvóval kapcsolatban.
  Van egy Atlas Copco XAS40D diesel kompresszorom. ehhez szeretnék egy homokfúvót építeni (Mezőgazd. gépeket újjítok fel...)
  Rendelkezésemre áll egy Kb 100 Literes 8 Bar nyomáspróbás tartály, egy Festo LFR-D-MIDI vízleválasztó.
  -Mekkora keresztmetszettel méretezzek? (én 3\4"-ra gondoltam...
  -A vízleválasztó megfelelő méretű?
  Válaszod előre is köszönöm.
  Misi

  VálaszTörlés
 89. Szia Misi!

  Az adott munkához egy kicsit kicsi a kompresszorteljesítményed, lehet vele majd dolgozgatni, de hosszú távon gondolkodva min. 4-5 m3/perces kompresszorban kellene gondolkodnod.
  Ezért én mindenképpen azt javaslom, mivel a tartályméreted lehetővé teszi, eleve ebben a szellemben volna célszerű megépíteni, azaz 1 colos csőrendszerrel, ez nem is kerül sokkal többe, és tudnod kell azt is, hogy általános tapasztalat! Ugyanakkora fúvókához nagyobb szórótömlőt használva érezhetően nő a teljesítmény (tehát 1colos szórótömlőt!)
  Nem találtam pontos leírást az általad írt Festo vízleválasztórol, de a kiválasztási szempont az az legyen, hogy minél nagyobb csőméretre legyen szerelhető, legalább 3/4-ed colos menetekkel.Az ideális az persze egy lényegesen nagyobb lenne, hogy semmiféle keresztmetszet csökkenést ne okozzon, de a nagyobb keresztmetszetűek lényegesen drágábbak is...
  Nem érdemes spórolnod, ezeken a kezdeti költségeken, a sokkal jobb hatékonyság, hamar megtérül a rövidebb munkaidő, kevesebb homok, és üzemanyag fogyás okán...

  Üdvözlettel!

  Balázs.

  VálaszTörlés
 90. Hello Balázs!

  Köszönöm gyors válaszod. A vízleválasztón 3\4 es menetek vannak, kezdetnek jó ez vagy érdemes nagyobbat vennem?
  Jelenlegi kompresszorral mekkora fúvókát tudok használni maximum? Egyenlőre nem tervezem nagyobb kompresszor vásárlását mert igazából ez sincs kihasználva. A homokfúvást csak a nehezen hozzá férhető helyeken szeretném alkalmazni, éves szinten párszor kell használnom... Homokfúvó tömlőt illetve fúvókatartót hol lehet beszerezni? Rendelkezésemre áll több méter nagy nyomású víz tömlő (WOMA tömlő) érdemes ezzel kísérletezni? Még annyi a tartály nem 100 hanem 150 literes ez befolyásoló tényező?
  Előre is köszönöm. M

  VálaszTörlés
 91. Szia!

  Oks! Igen, a vízleválasztó kezdetnek jó, a tartály mérete nem befolyásolja a teljesítményt, csak az újratöltési ciklust. A víztömlődet nem érdemes tönkretenni, ugyanis egy csomó ipari tömlő úgy néz ki, mint a homokszórótömlő, de nem kopásállóak... gyakorlatilag néhány perc, vagy néhány óra alatt kilyukadhatnak (kikoptatja őket a homok). Persze kísérletezni, ideig-órág jó lehet..., de egy homokszóró tömlő több száz, esetleg ezer órát is kibír, így kell nézni a kérdést.
  Ha tömlőt, fúvókatartót keresel, a neten könnyen találsz hozzá több céget is, nem ismerem az aktuális árakat, de sajnos a tétel itt is igaz, minél drágább, annál jobb.
  A kompresszorteljesítményedhez illő szabvány fúvókaméret az 4,8-as belső furatú, ez fog idővel felkopni. Ha eléri a 6mm-es furatot már illik majd kicserélni.
  Üdvözlettel:

  Balázs.

  VálaszTörlés
 92. Üdvözlöm Balázs!!
  Már régóta vágyom arra, hogy valakitől megfelelő információt kapjak az úgynevezett nedves homokfúvásról!!!! A környékemen többféle változatról hallottam, de inkább én kikérem egy tapasztalt ember segítségét! Legyen szíves nekem elmagyarázni, ha egy ilyen homokfúvó berendezést szeretnék vásárolni, milyen eszközöket kell beszereznem? Valamint az is érdekelne, hogy árban ez körülbelül mit jelentene? (pl autó alvázat, illetve kasztnit, felépítményt szeretnék vele tisztítani, vagy egyéb acél fém szerkezeteket!Úgy értesültem róla hogy ez a nedves homokfúvás már egészségkímélő eljárás! Erről is kérnék egy kis tájékoztatást!
  (Másodállásban szeretném csinálni!)

  VálaszTörlés
 93. Szia!
  Nagyon sok általános kérdést tettél fel, ezekkel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy olvasd át a fenti kérdéseket, válaszokat, blogbejegyzéseket, stb.
  pl.: http://homokfuvas.blogspot.hu/2012/05/nedves-homokfuvas-i.html
  Hogy mennyibe kerül? Egy ilyen vállalkozást meg lehet csinálni néhány százezer forintból is, egy szakadt kisteherautóval, használt felszerelésekkel, a kompresszort bérelve, stb. Meg 15 millióból is, csillivilli új kisteher, új kompresszor, új felszerelések.
  Válaszolva a konkrét kérdéseidre:
  A nedves homokfúváshoz, ugyanolyan homokfúvó berendezés kell, mint a normál homokfúváshoz, csak szükség van hozzá egy nedvesítő fejre, ami a fúvóka előtt vizet kever a levegő-homok elegybe. A csatlakoztatott vizet szivattyúval, hidroforral, magasnyomású mosóval érdemes "megnyomni", mert a hálózati rendszer nyomása nem mindenhol elégséges.
  A nedves homokfúvás valóban alig szilikózisveszélyes, de az általad említett célokra a gyakorlatban elég problémásan alkalmazható. A nedvesítővíz hatására egyből vakrozsda jelenik meg a frissen homokfújt fémfelületen, ráadásul a nedves homok mindenhol lerakódik ahol nem kellene, úgyhogy át kell mosni még egyszer a felületet magasnyomású mosóval.
  Vannak lehetőségek a fenti problémák kiküszöbölésére, rozsdagátló adalék a nedvesítővízbe, száraz homokfúvás szilikózismentes szemcsékkel, stb...de a magyar valóság az az, hogy általában mindenki poroz, azaz száraz homokfúvást alkalmaz.
  Üdvözlettel:
  Balázs.
  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Rendben!!! Köszönöm szépen hasznos válaszát!!!!

   Törlés
 94. Tisztelt Balázs!

  Amire nekem volna szükségem, az nem kültéri, hanem inkább kamrás dolog, 30-40cm-es lapokba (márvány, kő, gránit, stb) szeretnék 2-3mm mélyen mintát fújni, akár egész napos használat mellett, s persze minél kevesebből kihozva az alap rendszert, akár használt eszközökből is... Abszolúte 0 hozzáértéssel kezdve.

  Kb mennyiből lehet kihozni egy ilyen rendszert, kamra, kompresszor, éééés nem is tudom mi kell még hozzá. Pl, márvány fújásához milyen "szemcse" szükséges?

  Válaszodat előre is köszönöm,
  Üdvözlettel (szintén) Cs. Balázs

  VálaszTörlés
 95. Szia Balázs!

  Ha "kevésből" akarod kihozni, akkor első nekifutásra elég egy 2,2kw-os motorral szerelt 100 literes tartályos kompresszor + egy 5-8000 Ft-os injektoros rendszerű homokfúvó pisztoly "kamra, kabin nélkül".
  Ez a rendszer szakaszosan üzemeltetve teljesen elégséges az általad említett munkához. A teljesítménye miatt a kiporzása pedig nem olyan vészes mértékű, hogy pl a szomszédnál kiverje a bitzosítékot....
  Szerezz tapasztalatot így, és később te magad tudod majd eldönteni, hogy érdemes -e fejlesztened (tartályos gép, kabint venni, építeni, szemcse visszaforgatós rendszert telepíteni, stb...)
  De igazából kis ügyességgel, odafigyeléssel, türelemmel ezzel a megoldással ugyanolyan szép és jó feliratokat tudsz készíteni, mint fél-1 milliós rendszerekkel....
  A márvány, és gránit feliratozási célú fújásához középkemény szemcsék (kvarchomok, gránáthomok, korundok, stb..) 0,1-0,6(-0,7) mm osztályzású szemcséi a legjobbak.
  A feliratozáshoz a maszkot plotterkivágással foglalkozószolgáltatóktól tudod beszerzeni. lényeges, hogy a maszkoló fólia "szórásálló" legyen.

  Sok Sikert!

  ( szintén : ) Balázs

  VálaszTörlés
 96. Tisztelt Balázs!

  Szeretném megkérdezni, hogy egy éttermi konyha 500x500 zsíros légcsatornáját lehetne-e száraz vagy vizes homokfúvásos módszerrel takarítania?
  Tisztítónyílások 4-5 m-enként lettek elhelyezve.
  Egyes részeken 3-4 cm vastag laza zsírréteg van, de van olyan rész is ahol 1-5 mm vastag a ráégés, se vegyszer se spakli nem mozdítja meg.
  Lehet e az étteremben árammal működő nagy teljesítményű kompresszort alkalmazni, és mekkora zajjal járna?

  Erre szakosodott cégek próbálták már tisztítani, de sikertelenül.
  Ha a csatorna tisztítására lenne egyéb ötlete azt is szívesen olvasnám.

  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdv:
  K. Tibor

  VálaszTörlés
 97. Üdvözlöm Tibor!

  Erre a célra a homokszórás több szempontból is alkalmatlan. Szárazjégszórást alkalmaztak a szakosodott cégek? Ha nem, akkor próbáljon ennek utánajárni. Nem olcsó dolog, de más ötletem, sajnos nekem sincs.

  Balázs.

  VálaszTörlés
 98. Tisztelt Balázs!
  Az oldalon lévő adatok és képek esetleges felhasználásával kapcsolatosan szeretnék érdeklődni. Jelenleg főiskolás vagyok és a homokszórásról szeretnék egy házi dolgozatot írni. A kérdésem az lenne, hogy kitől és milyen formába kérhetnék ehhez engedélyt? (persze, ha van erre lehetőség)
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel:
  Nótinné Ibolya

  VálaszTörlés
 99. Ibolya, köszönöm kérdését, legfőképpen azért, mert sajnos legtöbben ezt kérdés nélkül is megteszik, és gátlástalanul másolják ezen blog tartalmát (is), úgy tüntetve fel, mintha ez az ő szerzeményük lenne..., bele sem gondolnak, hogy mennyi munka áll mögötte.

  A szerzői jog szerint az interneten fellelhető általános tartalmak forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók. Tehát ennek megfelelően én is csak ennyit ennyit kérek! Valahol apró betűben... : )

  Sok sikert kívánok a dolgozathoz, ha bármiben segíthetek, kérem hívja Balog János kollégámat a telefonszámomért,(Elérhetőségek=>) kifejezetten örülnék neki, ha a végleges változatot, vagy kivonatát végül egy blogbejegyzés formájában közzétennénk, természetesen feltüntetve, Önt, mint szerzőt!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a válaszát. Mindenképpen fel fogom tüntetni a források között az oldalt. És megoldható az is hogy eljuttassam a dolgozatot Önöknek, de ehhez még hozzájárulását kell kérnem a tanáromtól kinek szintén szándékomban áll felhasználni a jegyzetét és előadás anyagát.
   Üdvözlettel: Nótinné Ibolya

   Törlés
 100. Helló.
  A Kérdésem az lenne hogy öntvényforgáccsal lehet tisztitani? Hatásos lenne? Üdv Zoli

  VálaszTörlés
 101. Jó a kérdés : )

  Hát nem hangzik jól, és valahogyan darabolni kellene, osztályozni, és tisztítani.... pl.: ha olajos, azaz pl esztergálásból származik, akkor eleve felejtős, mert elakad a homokszóróban.

  VálaszTörlés
 102. Helló. Az önvényforgács az kb 0.3 as egyenlő méretü tiszta száraz anyag lenne.

  VálaszTörlés
 103. Szia!
  van itt még egy két buktató, de felhasználástól függően nem reménytelen a dolog... Ki kell próbálni!

  VálaszTörlés
 104. Szia Balázs!

  Egy kérdésem lenne! A műszaki kerámia mennyire alkalmas fúvókának? Vagy milyen olyan anyag van amivel érdemes próbálkozni?

  Gergő

  VálaszTörlés
 105. Szia!

  Házilag, vagy saját előállításban, gyakorlatilag semmivel! A gyári kerámia fúvókák is néha csak vicces ideig bírják egy porkohászatilag előállított, Wolframkarbid, vagy Bórkarbid fúvókához képest.

  Ezzel tényleg nem érdemes kísérletezni..., a teljesítmény, és időállóság a "drága" gyári cuccok beszerzését indokolják!

  VálaszTörlés
 106. Szia! Nekem mini homokfúvó pisztolyom van, sajnos nem keveredik a sűrített levegő a homokkal, csak a levegő jön át a pisztolyon.A homokszemcse megfelelő méretű.

  VálaszTörlés
 107. Szia!

  Ha abszolút nem jön homok, akkor nyilvánvalóan konstrukciós, vagy gyártási hibás a pisztoly, ha elindul, egy darabig működik 5-15 másodpercig, és újból csak levegő jön, akkor túl nedves a sűrített levegőd, vagy túl finom homokot használsz ami hamar felveszi a sűrített levegő nedvességtartalmát, és beragad emiatt, vagy az előző okok és az utóbbiak együtt....

  VálaszTörlés
 108. Szia Balázs!
  Van egy 270l/perces kiskompresszorom 24l-es tartállyal, ehhez szeretnék venni egy homokfúvó pisztolyt. Láttam a neten gumifúvókás pisztolyt textil felfogózsákkal. Szerinted érdemes egy ilyet megvenni vagy maradjak a szokásos alsótartályos homokszóró pisztolynál?
  Kezeletlen faragott fa tisztításához/szálkamentesítéséhez kellene.
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Zoli


  VálaszTörlés
 109. Szia Zoli!

  Sajnos ilyen pisztollyal nincs tapasztalatom, viszont azt tudom, hogy a nyers fát igencsak meg kell szórni, ezért a teljesítmény(elég kicsi a kompresszortartályod) valószínűleg csak kis felületekhez elégséges.
  Ha lesz tapasztalatod, légyszi jelezz vissza. Kíváncsi vagyok.
  Üdvözlettel:
  Balázs.

  VálaszTörlés
 110. Helló . Acél söretet szeretnék venni. Hol lehet beszerezni? Zoli

  VálaszTörlés
 111. Szia!

  Mi nem használunk ilyen szemcsét, ezért nem tudom, hol érdemes beszerezned, úgy értem jelentős különbség lehet a forgalmazóknál árban, és minőségben..., érdemes jól körülnézned, több helyről árat kérni!

  Üdvözlettel:

  Balázs

  VálaszTörlés
 112. Tisztelt Balázs!

  Nagyon régóta olvasgatom blogját. Nagyon örülök,és köszönöm a sok értelmes tanácsot.Kezdő vagyok ezen a téren.A lényeg, itthon szeretnék homokkal tisztítani pár dolgot. pl, acél,alufelni, autó karosszéria, traktor felnit ilyesmit. Ilyen kisebb ház körüli dolgokat. Olvastam,és megjegyeztem,h pl egy 0,8as lemez képes deformálódni. Ön ehhez ajánlotta a finomban szemcséjű homokot. Gondolom itt a kvarchomokra gondolt (0,1 - 0,3 vagy a 0,1 - 0,7).
  Kompresszort most építek egy egyhengeres, kb 24L max nyomás 9 bar körüli lesz. a levegő szállítást sajnos nem tudom megmondani mennyi lesz, de a csatlakozók vagy 1/2 vagy 3/4-es lesznek. A kérdéseim lennének:
  1.)
  A kereskedelemben kapható alsó tartályos kis homokszóró pisztoly (azt hiszem 4 fúvókával) ideális ilyen célra.
  2.)
  a 0,1-0,4 szemcsméretett önök nem használják mint irta,de a 0,1-0,7 igen. Ez alkalmas lenne nekem is ha jól értelmezem egy fórumtársamnak írt válaszában
  3.) Ha ezzel a méretű szemcsével csinálnék egy vastag tisztítást,levinné, v csak erőlködne és pazarlás lenne.
  4.)
  Átlagosan mennyi homokot szoktak számolni. Vagy mi alapján tudom kiszámolni

  Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségét,és elnézést a feltartásért

  VálaszTörlés
 113. Szia!

  Az általad leírt kézi homokszóró pisztolyok, valójában csak kisebb fémtárgyak tisztítására, és dekorációs munkákra alkalmasak, vagy olyan munkákhoz, ahol 2 bar nyomással is hatékonyan lehet dolgozni, pl kő vagy "üveggravírozás".

  Egy vékony gyári festésű, egy-két helyen kissé felületi rozsdás acélfelni garnitúra talán még értelmes idő és anyagráfordítással megtisztítható vele, de tartályméreténél és teljesítményénél fogva alkalmatlan alufelni, vagy például egy számtalanszor átfestett réteges rozsdás traktorfelni tisztítására.

  Itt választ is adnék a másik kérdésedre, hogy pl.:egy ilyen traktorfelni esetében extrém esetben (még megfelelő homokszóró, és kompresszorteljesítmény mellett is!) akár 50 kg. kvarchomok is elfogyhat egy négyzetméterre, de átlagos esetben 15-25 kg fogy négyzetméterenként.

  0,1-0-7 es kvarchomokot ajánlom az ilyen munkákhoz, durva rétegek eltávolításához később kísérletezz 0,6-1,4-essel is!

  Szóval a beruházásod kezdetnek jó, megismerkedni a technológiával, de nagyobb munkákhoz fejlesztésre lesz szükséged. : )

  Jó kísérletezést!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm gyors válaszát, igen elgondolkodtam.
   például lehet én nem látom,de mi a jó piszoly? mármint ár viszonylatban.látok 5e-től (de ezek kerámia fúvókásak), és arról letettem,nem szeretném 2-3 üó-ként cserélni.
   Még egy kérdés. Milyen méretű fúvókást vegyek. Pl abban a készletben 4,5,6,7 mm-es van. Ez rendben,és az is,hamin itt olvastam,h szépek akár 1 mm-t is kikopik. Csak arra nem találtam választ,h mondjuk 0,1-0,7, és a későbbiekben 0,6-1,4-hez pl mekkora fúvóka kell.
   Lehet le van irva itt,és csak a fáradtság miatt nem látom :)
   Köszönöm

   Törlés
 114. Még egy kérdés.
  Irta a blogjában,h 2-3 bar elég a finomhoz.Ez idáig korrekt,mert olyantól hallom aki jártas benne.
  Na most akkor. a pisztoly elé bekötök egy órát,h (mondjuk) 2,5 bar ne menjen több a pisztolyba. Igen ám,de a pisztolynak meg 6-7 bar kell.Ezt írják,ha hazudok utánuk. Nevet,linket nem tennék,de egy alsó tartályos (9000)körüli így megtalálja :), mondjuk az általuk adod 4mm-es fúvókával. De ha én nekitolom a finom szemcsével,6 bar nyomással lehet kicsit eldeformálom a lemezt. de ez mint amatőr logika

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!

   Sajnos egy ilyen kézi berendezés nagyon kis teljesítményű..., illetve megfelelő kompresszorral (min. 1m3/perc) meghajtva használhatók, de ekkor lép fel a másik hátrányuk, hogy kicsi a homoktartályuk.

   Összehasonlításul: egy ipari nyomott tartályos géppel 5-ös fúvókával 50-100kg homok is elmehet egy óra alatt, mire ezt a pisztolyba betöltögeti az ember...

   Mivel a pisztolyok injektoros elven működnek, valóban kell néhány bár, hogy elinduljanak, de ez nem azt jelenti, hogy a bevitt nyomás hatásos energiaként megjelenik a kimeneti oldalon, főleg alacsony kompresszorteljesítmény mellett.

   Azaz a kompresszorod még 6 bar-t fog mutatni, de légszállítási veszteségek, meg az injektoros pisztolyok működési elvéből adódó veszteségek miatt, jó ha lesz 2-3 bar-os fúvókánál mérhető nyomásod!

   Sajna nem tudok jó tanácsot adni, venni kell egy pisztolyt, ki kell próbálni, csinálni kell ezt a dolgot, és belejön az ember! Ha meg tetszik a téma, úgyis beruházol majd egy nagyobb gépre! : )

   0,1 - 0,7-es kijön kettes fúvókán is, a 0,6-1,4 esnek minimum 4-es kell, különben összeékelődhetnek a fúvókában! Figyelem, a kapható kvarchomokok, nem tökéletes osztályzásúak! Mindenképpen szűrőn keresztül töltsd be a tartályba! (pl raksz egy acélhálót egy nagy tölcsérbe).

   Az igazán jó fúvókák wolframkarbid, vagy bórkarbid alapanyagúak, de nem tudom, hogy kapható-e ilyen fúvókával pisztoly?

   Sok sikert, kitartást!
   Balázs

   Törlés
  2. Köszönöm a plussz infokat. Egyre jobban vonz. Hát igen, már csak azért is venni fogok egyet,és kipróbálom a kocsim taposó lemezén. Épp felújítom,és akkor nem kell csiszolással szenvedni. Keresek 2-es fúvókával pisztolyt, veszek homokot és próba.Adok neki elsőnek 2 bar-t. Aztán meglátjuk.
   Az ön által említett acélháló milyen sürüségű legyen?

   Törlés
 115. Szia.Megoldottam az acélhálót. Lenyúltam anyum egyik szürüjét. sztem tuti jó,nem ellégé kis lyukú :)

  VálaszTörlés
 116. Helló, egy kompresszoros kérdés:
  Ha a kompresszoromon járó motornál az 1 colos kivezetést megnyitom, 3-3,5 bar nyomást tart folyamatos levegőáramlásnál (1 colos) Ez hány m3/percnek felel meg? Nem vagyok jó fizikából!

  Üdv!

  R

  VálaszTörlés
 117. Szia!

  Ebből az adatból nem lehet kiindulni, ha nem ismered a kompresszorod légszállítását, akkor a motorteljesítményt érdemes alapul venned.

  Menj fel egy kompresszorgyártó oldalára, pl az atlas copco-éra, ott megtalálod a mai termékpalettát. Az ott található motorteljesítmény - légszállítás adatokat vedd figyelembe, régebbi típusoknál is csak 5-15%-al kevesebb az adott motorteljesítményhez kapcsolódó légyszállítás. (a különbség az újabb típusoknál sokszor csak a nyomáscsökkenés gyorsabb "lereagálásában" van (pl. turbodizelmotorok alkalmazásával).

  Ha nem gyári kompreszorod van, akkor tervezési hiányosságok, és/vagy ha nagyon sok üzemórás a gép, akkor kopások is teljesítménycsökkenést okoznak...

  Egyébként amit írtál már nem hangzik rosszul...

  Üdvözlettel:

  Balázs

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! A levegő még kissé olajos, de még azt sem tudom jól használtam e a gépet. Ez egy mobil kompresszor, kis áátalakítással. Indítás után kell hagyni járni kicsit? Utána kell átkapcsolni termelésre?

   Törlés
  2. Szia!

   A tehermentes járatásnak a motor védelme miatt van jelentősége...

   Törlés
 118. Ok, gondolhattam volna!

  R

  VálaszTörlés
 119. Kedves Balázs!

  Tanácsot szeretnék kérni tőled, mivel nekem nincs szakmai tapasztalatom homokszórás terén. Próbálkozunk, kizárólag saját célra. Az injektoros történeten már túl vagyunk, kabint építettünk, az működik is egész jól.
  A probléma most abból adódik, hogy az autóm kasztniját is szeretnénk leszórni. Injektoros megoldással iszonyatosan lassú, gazdaságos lenne, mivel magamnak csinálom, de nem vagyok időmilliomos. Két 50l-es tartályból injektoros módon, két kínai pisztollyal néhány kerámia fúvóka cserével leszórtuk az autó 2 ajtaját, ketten egy hétvége alatt. Na ez a két nap egy ajtó nem valami bíztató.
  Szereztünk egy nyomott tartályos berendezést. Vásott darab, de működik. Csavarkompresszor adott, 37 kW, 5400l/p. A kompresszortól a levegő csőhálózaton jut le a műhelybe (az itt mért nyomás 6,5-7 bar), ahol a berendezést csatlakoztatjuk. 3/4-es csőre csatlakozik a levegő, kb 15 méter tömlőn megy a gépig. A levegő/homok keveréke egy 40 méter hosszú clemco (külső átmérőre vagy 5 cm vastag) 3/4-es vagy colos belsejű tömlőn áramlik. A fúvóka amivel próbáltuk kb 15 cm hosszú volt, ki volt már kopva, a tömlő felőli oldalon kb 8 mm a lyukmérete, a kimenő oldalon viszont 13 mm is volt. A szórás hatékony lenne, csak iszonyatosan eszi a homokot. A tartályba 120-150 kg homokot (3-4 zsák) töltve, alig néhány perc a szórás és széles sugárban nyomja, lezárni nem lehet a fúvókánál így ráadásul pazarol is. Íly módon homokbánya kéne a cucchoz, pedig állítólag 350 kg homokkal le lehet szórni egy kisebb kasztnit. A másik probléma, hogy olykor-olykor nem "szór" hanem folyik a homok teljes keresztmetszeten a csőbőbl. Ilyenkor látszik ahogy a géptől elindul egy "összetömörült szakasz" és végigkígyózik a 40 méteren, majd kiömlik sugárban, mint mondjuk a víz a slagon és hatékonyság nulla csak anyagveszteség, majd visszaáll újra "szórásr". Nem vagyok benne biztos, hogy teljesen érthetően írtam le a problémát, de bízom benne, hogy mint szakember találkozott már hasonló problémával és tud nekünk tanácsot adni.
  Vásárolni fogunk 1 bigbag zsák szárított kvarchomokot bányából, 0,3-1,25 mm méretben. Ezzel porolnánk le a kasztnit, mert vastag szennyeződés, festék már nincs rajta, azt lecsiszoltuk, szórtuk, kromofágoztuk stb..
  Fúvókát is kell vennünk, csak nem tudom milyet vegyek. 6,5-es? 8-as? milyen hosszú legyen és milyen anyagból? Túl hosszú a 40 méter tömlönk? Esetleg lehet más kopó alkatrész a berendezésben ami ennyi befolyásolja a működését, hogy pazarol?

  Segítségedet és válaszodat előre is nagyon köszönöm, remélem viszonylag érthetőre sikerült a leírásom.

  Köszönettel: Bazsó Tamás

  VálaszTörlés
 120. Szia Tamás!

  Vágom amit írtál!

  A kompresszorteljesítményed nagyon jó, ki kell szolgálnia a 8 mm-es fúvókát is gond nélkül. A nyomáson jó volna emelni 1 bar-t, erre biztosan van lehetőség a egy csavarkompresszoron! (rengeteget jelent az az 1 bar!
  Probléma lehet még, hogy a kompresszortól a homokszóró tartályig vezető csőhálózat légtechnikailag tökéletes-e? Ekkora teljesítményhez minimum 3/4-ed colos (19mm belső átmérőjű) csőrendszer kell, de egy beszűkülő könyök, toldó, vagy egy hagyományos "gyorscsatlakozó", stb.. már nagyon lecsökkenti a légteljesítményt. Azaz a homokszóró tartálynál 6-7 bar-t mutat az óra, de amint elindul a szórás a csőhálózat nem enged át elég levegőt...

  A csőhálózat hossza, és a homokszórótömlő hossza önmagában jelent ugyan néhány százalék veszteséget, de ennek gyakorlatilag nincs jelentősége..., viszont amit fennt leírtam annak nagyon is!

  Ha finomabban is szeretnél dolgozni (amire autókaszniknál sokszor van szükség), akkor 4,8-as fúvókát vegyél, majd az is szépen felkopik...

  Ha gyári tartályotok van, nem értem, miért nincs rajta valamilyen homokszabályozási lehetőség... A lényeg, próbáljatok meg egyszerűen beszerelni a homoktartály alá a csővezetékbe (amin lefolyik a homok) valamilyen szűkítési lehetőséget. Lehet kapni gyári szabályzót is, elég húzós ára van, de kezdetnek egy golyós csap, vagy egy fixen felfúrt közbetét is jó. ( a furat méretét nektek kell kikisérletezni...)

  Ha ezt megteszitek, sokat fog javulni a homokszórótok viselkedése... : ) , viszont cserébe innentől előfordulhat, hogy akadozni fog a homok... nem tökéletes a világ...

  Jó beállítással, az általad leírt 120-150 kg homok 1-1,5 óráig elég kell legyen... : )

  Remélem tudtam segíteni, és mindenre válaszoltam! Sok sikert!

  Balázs


  VálaszTörlés
 121. Szia Balázs!
  Teljes tanácstalanságomban a segítségedre volna szükségem. Otthoni célra, elsősorban pótkocsik és munkagépek rozsda, illetve kopott festett felületek tisztítására szeretnék homokszóró berendezést használni. A tanácsodat kérném, hogy erre a célra milyen típusú szabad sugaras berendezéseket tudsz ajánlani. Az interneten találtam egy XH-SB 28 tipus jelzéssel ellátott nyomott tartályos berendezést és egy LN-SB 28 tipusú Lincos kültéri homokfúvót. Szerinted ezek megfelelnének e nekem, vagy mást ajánlasz.
  Válaszodat előre is köszönöm. Balogh Laci

  VálaszTörlés
 122. Üdv Laci!

  Ezek a gépek mint a leírásukban is szerepel: "kisipari és barkács" célokra valók. Az általad leírt komoly feladatokra alacsony teljesítményük miatt nem alkalmasak!
  Maximum összeporolni a pótkocsit, meg a környéket, .... hatékony munkavégzésre ekkora, és ilyen általában erősen rozsdás és/vagy festékmaradványos, vagy több rétegben festett felületekhez biztosan nem alkalmas!
  Ipari kivitelű homokszóró berendezést keress!

  Üdvözlettel:
  Balázs

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Balázs!

   Milyen berendezést ajánlsz? Melyik cégek háza táján keresgéljek? Én teljesen járatlan vagyok.

   Köszönettel: Balogh Laci

   Törlés
 123. Szia!

  5-6 forgalmazó árul Magyarországon kb. 4 márkájú Homokszórót, mindet megtalálod az Interneten....

  De lehet ajánlatosabb használtat keresned, ha csak alkalmankénti munkákhoz kellene. Egy Ipari újnak nagyon húzós az ára...

  Balázs.

  VálaszTörlés
 124. Szia Balázs!

  Homokszóró márkák közül ezeket találtam: Clemco, Sofia, Sapi, Weha. Ezekre gondoltál Te is?

  Köszönettel: Laci

  VálaszTörlés
 125. A Weha-t nem ismertem, de ránézve az oldalukra, komolynak tűnik, van még a Blastline is.

  De ezt a hozzászólást majd törlöm, nem akarom reklámfelületnek használni az oldalt, egyik márka előnyére vagy hátrányára sem...

  Üdv!

  B.

  VálaszTörlés
 126. Rendben Balázs és köszönöm.
  Majd még kereslek, ha kiválasztottam a masinát.

  Üdv.:Laci

  VálaszTörlés
 127. Tisztelt Balazs

  Udvozlom Sandor vagyok. Vegig bongeszten az oldalukat es nagyon tetszett, nagyon sok hasznos infot talaltam benne.
  Kollegamal kulfoldon asztalos-festo munkakat vallalunk es nem az elso eset hogy bevallalunk komplett ajtok, ajtotokkok, labazati fak es korlatok teljes felujitasat.
  Igen idoigenyes.Tanacsat es javaslatat szeretnem kerni mert mi a homokfuvas (soda) eljarasan gondolkodunk hogy munkankat hatekonzabba tegyuk. Olyan gepet keresunk ami belteri hasznalatra alkalmas. Nem ipari tetelben gondolkodunk csak a munkank elosegiteseben.
  Talaltunk is egy gepet amely szerintunk alkalmas lenne. Megtenne hogy megnezi az adatokat es segit a dontesben?
  Szoval a gep a SB997 - 37ltr Shot Blaster with Water Trap & Wheels, amelyhez a leiras szerint egy zart tartaly tartozik. 2.4 meteres gumi tömlő, öt kerámia fúvóka és egy ugynevezett in-line szifon tartozik hozza a paramentes homokfuvas erdekeben. 80 micron nagysagig lehet kulonbozo homokot hasznalni vele.

  -A kompresszor a kovetkezo parameterekkel rendelkezik:
  100 liter / 3 LE Légkompresszorok - 230V / 50Hz
  Elmozdulás 262 liter percenkénti
  Max. üzemi nyomás - 8 bár
  Tank kapacitás - 100 liter
  (nem tudom hogy ezek az adatok tampontot tudnak e adni)
  DE a gepek leirasaban nem talaltam hogy m3/perces

  Illetve szoda anyaggal gondoltuk a faanyag letakaritasat errol mit mondana, vagy javasolna?
  Ahogy en olvastam (meg gondolom)3bar megfelelo lenne a fa letisztitashoz illetve ehhez a kompresszorhoz szerintem egy 3-4 fuvokas gep elegendo lenne. On mit gondol?
  De erdekelne az is hogy milyen csomeretet javasolna es a kompresszorhoz hogy lehet hozzatenni a Vizlevalasztot.

  Amit meg nem sikerult talalnunk az egy elszivo berendezes amire mindenkeppen szuksegunk lenne mivel lakason belul dolgozunk. Milyen elszivot javasolna? Tud arrol valamit hogy ha szoda eljarassal dolgozunk akkor nem e tudnank ezt ujra hasznalni mas munkakhoz?

  Illetve ha esetleg egy "kulteri homokfuvot" valasztanank - termeszetesen elszivoval - elkepzelheto hogy lehet hasznalni ezt belso munkakra is?

  Elore is koszonom a valaszat
  Remelem erthetoen probaltam mindent leirni
  Es tovabbi sok sikert a munkaban es koszonom ezt a remek oldalt.

  Sandor
  sandor.notin@gmail.gmail.com

  VálaszTörlés
 128. Üdvözlöm Sándor!

  Sajnos nincsen tapasztalatom soda anyaggal történő munkákban, de az tuti, hogy nagyon finoman lehet dolgozni vele.... Viszont az a tapasztalatom, hogy az ilyen finom szemcsékhez igényes technológia kell.
  Alap a teljesen olajmentes és, abszolút páramentes fúvólevegő, amit csak olajmentes kompresszor, és hűtveszárító alkalmazásával lehet megoldani. Különben a szemcse a levegő nedvességtartama miatt elakad a gépben.

  A gép amit írt csak barkácsolásra való, hamar megeszi a fúvókákat, működése bizonytalan.

  A kompresszor teljesítménye nagyon kicsi, de elviekben 2 baros szóráshoz 1-2 percig biztosítja a levegőt, utána persze 5 mire feltermel.

  Viszont - nem ismerem a munkáikat- , a 2-3 bar szinte semmire sem elég, persze nagyon finoman lehet vele dolgozni, de nagyon lassan, inkább csak restaurálásrhoz elég ez a teljesítmény, hatékony gyors munkához nem.

  Beltérben pormentesen szórni lehetetlen! Ha a pormentesség elvárás, márpedig gondolom egy lakásban az, akkor a homokfúvást el kell felejteni...semmilyen elszívás, és takarás alkalmazásával sem lehet megakadályozni a por terjedését lakáson belül... a szétszóródott, és a falakra tapadt port teljesen összetakarítani rémálom.

  Sajnos nem tudok ennél jobb híreket mondani... Keressen rá Youtube-on néhány angol nyelvű video segít elképzelni, hogy mit művelne egy homokszóró egy lakásban.

  Üdvözlettel:

  Balázs.

  VálaszTörlés
 129. Kedves Balázs!

  Segítségét szeretnénk kérni, 1 köbméteres homokfúvó szekrényünk van, réztárgyak restaurálására vettük. A felülettisztítást sikeresen elvégeztünk a blogon látható bronzszobor restaurálásához hasonlóan, viszont ennek eredményeként egy matt felületet kaptunk. A kérdésünk az lenne, hogy létezik-e olyan polírszemcse, amit szintén a homokfúvóban tudnánk használni? Fontos szempont, hogy eredeti patinájukat visszanyerjék, és egyaránt tudjuk alkalmazni sárga- és vörösréz felületeken is.
  Reméljük van valami ötlete, előre is köszönjük!
  Üdvözlettel: Lackó

  VálaszTörlés
 130. Szia!

  Ha mindenképpen homokfúvásős polírozás mellett akartok dönteni, akkor üveggyöngy szemcsével lehet felpolírozni a felületet, minél finomabb a szemcse annál fényesebb felületet eredményez, viszont minél finomabb a szemcse annál macerásabb a kezelése...

  Üdvözlettel:

  Balázs

  VálaszTörlés
 131. Szia Balázs!

  Köszönjük a gyors válaszodat és a segítséget, biztosan ki fogjuk próbálni! Viszont, ha nem javaslod a homokfúvót, akkor milyen más ötleted van a vörös- és a sárgaréz felpolírozásához?

  Előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:
  Lackó

  VálaszTörlés
 132. Szia!

  " Hagyományos módszerek". Polírcuccokkal, pasztákkal, puha drótkefével, stb... Kicsit melós megoldások, de de olcsóbbak mint egy meló miatt beruházni üveggyöngyre.

  VálaszTörlés
 133. Sziasztok!

  Balázs! Ha baj hogy elérhetőséget adok meg, akkor töröld kérlek a hozzászólásomat, és elnézésed kérem ebben az esetben! Keveset vagyok a gépnél, ezért tudok csak így segíteni!
  Ha szódázással kapcsolatban tudok valakinek segíteni, akkor a megadott számon keressen meg!
  Az antik réz tárgyak tisztítására szintén szódat használnék, illetve van egy másik technológia is ami jó lehet rá!
  06-30/434-50-01
  Gergő

  VálaszTörlés
 134. Szia Gergő, dehogy gond!

  Köszi a hozzászólást!

  Balázs.


  VálaszTörlés
 135. Sziasztok!

  Próbálok egy képet linkelni, a szóda szórással kapcsolatban!
  Szórás után más kezelést nem kapott a sárvédő!

  http://img16.aprod.hu/images_aprodhu/25511771_2_1000x700_homokszoras-szodaszoras-felulettisztitas-tolts-fel-fenykepeket.jpg

  VálaszTörlés
 136. Sziasztok, új vagyok az oldalon de attól még érdekel a homokfúvás. Póntósaban egy " új eljárás" képek késszitése Rapid Mask foliával!Szeretném kiprobálni ezt a foliát.Tudna - e valaki segiteni a folia beszerzésben.
  Előre is kőszőnőm Robert

  VálaszTörlés
 137. Szia Balázs!

  Néhány nappal ezelőtt kövezték le a teraszomat terméskővel. A sárga és vöröses kockákhoz "tévedésből" egy szürke színű fugát használtak, amivel a felületén lévő természetes kisebb-nagyobb bemélyedeseket is eltömték. Ráadásul rosszul mosták le és most egy vékony cementfilm is borítja.

  Van valami javaslatod a felület megtisztítására ( és a fuga eltávolítására)?

  Nagyon köszönöm a segítséget.

  Hoffmann Ica

  VálaszTörlés
 138. Kedves Ica!

  A felületen maradt vékony fugaréteg eltávolítására a homokfúvás megoldást ad. Nem egy ilyen munkánk volt már. Kevésbé kötő fugaanyagoknál esetleg a sósavazás is segíthet. De a teljes fuga eltávolítása csak véséssel, vagy kivágással lehetséges...

  Balázs

  VálaszTörlés
 139. Köszönöm Balázs!

  Akkor először megpróbáljuk a sósavazást (remélem nem tesz kárt a mészkőben). Ha nem jutunk tovább, akkor kereslek homokfúvás ügyben.

  Sok sikert nektek továbbra is!

  Ica

  VálaszTörlés
 140. Szia, Balázs!
  Szeretném a segítségedet kérni, saválló felület "homogenizálásával" kapcsolatban. A feladat az lenne, hogy egy nagy, egybefüggő felületet (inox állótartály palástját) kellene tisztítás céljából "megcsapatni" - gyakorlatilag polírozni, de nem tükörre, csak egységes felületűre - hogy a karcolások és a hegesztési varratoknál jelentkező égési elszíneződéseket eltüntessük. Van-e javaslatod, hogy milyen anyaggal érdemes nekilátni? Mi odáig jutottunk, hogy üveggyöngy, növényi szóróanyag (kukoricacsutka), esetleg műanyag sörét jöhetne szóba, de ezekkel abszolút nincs tapasztalatunk (mi festéshez szoktunk felületet szórni gránithomokkal vagy éles fémszemcsével, hogy meglegyen a kellő érdesség, de ezek itt nem játszanak).
  Válaszodat előre is köszönöm!

  Csörsz Sándor
  csorsz.sandor(kukac)freemail.hu

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Üdvözlöm Sándor!

   Sajnos, rozsdamentes anyagok szórásában nincs tapasztalatom.

   Törlés
 141. Tisztelt uram ! Gaál Ervin vagyok nekemolyan kérdésem lene hogy siremlékeket szeretnék takaritani homokszorásal.Menyibe kerólne a legolcsobb rendszer ami valamire jo is ?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Ervin!

   Bár a homokszórás alkalmas síremléktisztításra, alapvetően nem ajánlom, mivel nagyon szétszedheti a műkövet...
   Nehéz (igaz nem is lehetetlen) olyan finoman dolgozni a homokszóróval, hogy az ne csináljon több kárt mint hasznot. Illetve a szöszmötölős időigényes munkát már nehéz megfizettetni.

   Ha síremléktisztítással szeretnél foglalkozni, más technológiákat volna érdemes megnézned, kipróbálnod.

   Törlés
 142. Kedves Balázs!
  Én kizárólag üvegdekorációra szeretnék vásárolni magamnak egy homokfúvót. Láttam olyanokat mint egy airbrush pisztoly és láttam nagyobbakat is. Sajnos nem tudom, hogy mit vegyek, de nem szeretnék mellényúlni. Poharakra és ablaküveg díszítésre szeretném használni. Segítenél nekem ebben? Előre is köszönöm!
  Molnár Péter

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Péter!

   Üvegdekorációban Veress Attila kollégám van nagyon képben, őt keresd ez ügyben. Itt olvashatod vendégbejegyzését:

   http://homokfuvas.blogspot.hu/2013/03/az-uveg-homokfuvas.html

   Törlés
  2. Nagyon köszönöm a válaszodat! Mindenképpen felkeresem! További sok sikert a munkáidhoz és a fórumodhoz! Sajnos kevesen osszák meg a tudásukat a többiekkel, kell az ilyen ember!

   Törlés
 143. Udvozlom Roland,
  en egyedi kerekparokat szeretnek kesziteni, es ezek vazarol akarom a festeket eltavolitani. Vasarolnek egy kompresszort, ehhez fujo pisztolyt olyat amin rajta van mar a kis homok tarolo tartaly. Kerdesem az lenne milyen teljesitmenyu kompresszort vegyek illetve milyen nagysagu homokot es pisztolyt. Elnezest az amator megfogalmazasert, valaszat elore is koszonom, Nagy Hunor

  VálaszTörlés
 144. Szép napot kívánok !

  Látván a szakértelmét a témában , remélem tudna nekem segíteni néhány kérdésem megválaszolásában !
  Van egy 2000L /perces ipari kompresszorom , ami mellé szeretnék egy nem nyomott tartályos homokfúvó pisztolyt csatlakoztatni ! Az az egy gondom van hogy nem sok pisztolyt találni interneten , és nem tudom hogy ön szerint amit találtam pisztolyt
  http://www.lincos.eu/hu/kiegeszito-eszkozok-homokfuvokhoz/homokfuvo-pisztoly-ipari-ln-sbcg-350

  lehet -e bármire is használni vagy nem jók ezek semmire ? ( Ehhez 4-5-6 mm-es fúvókák vannak ! )
  Előre is köszönöm válaszát
  Üdvözlettel: Papp Dávid

  VálaszTörlés
 145. Válaszolva az utolsó két hozzászóláshoz:

  Tisztelt Hunor, és Papp Dávid!

  Csak azt a választ tudom adni, hogy el kell kezdeni, és csinálni, tapasztalatokat gyűjteni.

  A pisztoly maga nem nagy beruházás, de ha azt mondom, hogy a tartályukba férő homokkal max egy tenyérnyi igazán rozsdás, vagy jól tapadó festéket lehet eltávolítani 2-5 perc munkával, aztán újratöltögetni a tartályt..., szal nagy felületnek nem állnék neki vele. Gazdaságtalan, és rendkívül sok időt igényel.
  Ráadásul ezeket a pisztolyokat rendkívül gyorsan kopó kerámia fúvókákkal adják. Szóval sokat ne várjunk tőlük.

  Egyébként a linkben szereplő pisztoly az sima injektoros elven működik. A nyomott tartályos ipari berendezések ennél sokkal komolyabbak.

  A Dávid kompresszorteljesítménye megfelelő a pisztolyhoz, de Hunornak írom, hogy az ilyen huzogatós garázskompresszorok teljesítménye nagyon kevés a pisztolyhoz, max dekorációs munkákhoz jó, festékeltávolításhoz esetleg egy 100 literes 2.2 KW-os szakaszos üzemeltetésben, jó volna ha kölcsön tudnál kérni egyet, és kipróbálni, hogy mire elég a teljesítmény és annak tudatában beruházni sajátra.

  Sok sikert kívánok nektek! És ha rákattantok a témára, akkor előbb utóbb úgyis lesz egy nagyobb homokszórótok... : )

  VálaszTörlés
 146. Szia Balázs!
  Van egy Abac Pole Position L20 olajkenéses kompresszor 1,5 kw 24 lit. 8 bar-teljesítményű kompresszorom ezen milyen kézi homokszórót lehetne csatlakoztatni?Ami nem egy gatyi kategória?
  Köszönettel Laci!

  VálaszTörlés
 147. Szia Laci!

  Sajnos ebben nincs tapasztalatom, a kézi pisztolyok általában hasonló teljesítményt nyújtanak, a hangsúly a fúvóka anyagán van. A kompresszorod meglehetősen kicsinek tűnik...

  VálaszTörlés
 148. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

  VálaszTörlés
 149. Tiszteletem.
  Egy raktárépület tégla homlokzatát szerettük volna bevakolni,idő közben a tulajdonos meggondolta magát,és szeretné látszó téglára megtisztíttatni a homlokzatot,ezzel az eljárással,viszont nincs gépem hozzá,bérelni szeretnék, hol tehetem ezt meg tud javasolni nekem megbízható forrást?
  köszönettel István.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Üdvözlöm István!

   Sajnos a homokfúvásnál nagyon - nagyon kemény tanulópénzeket kell megfizetni,...., ezért egyáltalán nem ajánlom, hogy ekkora felületen kezdjen hozzá.

   Egy kölcsönzőben magára sóznak egy gépet, amivel lehet betont robbantani, meg homokszórni is lehet, csak épp nem mindegy, hol, hogyan, és mit, emiatt elsőre több kárt csinál az ember mint hasznot, főleg egy téglahomlokzatban...

   Ráadásul tapasztalat, hogy homlokzattisztításnál 10 melósból 9 hazamegy ebédszünetben.... annyira sz***r meló Állványon, homokos plexis sisakban, semmit nem látni, közben huzkodni egy 50 kilós tömlőt... .

   Inkább, kérem hívja fel Balog János kollégámat a 30/413-8697-en, ebben a "téli uborkaszezonban" szerintem meg fognak tudni egyezni egy mindenkinek megfelelő árban. Ő megfelelő tapasztalattal, nagyon jó csapattal van felvértezve az ilyen munkákhoz.

   Üdvözlettel:
   Balázs

   Törlés
 150. Köszönöm a válaszát de mivel nekünk is hasonló problémáink vannak,kevés mondhatnám ugy is hogy nincs munka!nem hiszem hogy egy emberem is hazamenne még ha gránátok esnének akkor sem :) persze ha volna 2000-3000 négyzetméter gépi vakolásom amihez mindenem megvan,nem valószínű hogy belevágok.
  Itt ahogy olvasom a neten,az ezzel kapcsolatosan fellelhető irodalmat az én esetemben a gépen van a hangsúly,a többibe bele kell tanulni.
  Még egyszer köszönöm a válaszát.
  üdvözlettel.
  István.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha bérlés mellett dönt, akkor a Tomido kft.t, vagy a Ramirent kölcsönzőt ajánlom, ilyenkor télen biztosan lesz benn náluk gép. Olyant kérjen, amivel lehet nedvesen is dolgozni. Ha csak időjárási, és szmog okozta szennyeződéseket kell eltávolítani akkor finom 0,1-07 homokkal érdemes szórni, ha vakolatleverés után van, akkor durvább homok is kellhet. Ha kérdés felmerül, vagy be kell segíteni, itt megtalál minket! : )
   Üdvözlettel:
   Balázs

   Törlés
 151. Köszönöm a segítséget utána járok.
  üdv.

  VálaszTörlés
 152. Üdvözlöm.Segítségèt szeretnèm kérni abban,hogy mitől függ egy mobil homokfuvó hstékonysága?jelenleg kabinban dolgozok,viszont szükségem lenne egy olyan tartályos kivitelre,amelyel a nagyobb darabokat is megtudom tisztítani.Làtok 50 ezerért kis tartályos berendezést,csak azt nen tudom működne e.Jelenleg egy 18 kw-os csavar kompresszort hasznàlok,mely 2500l-levegőt termel percenként

  VálaszTörlés
 153. Üdvözlöm!

  A kompresszor teljesítménye egész jó! De komoly szinten ezekkel a pár tízezer forintos kínai tartályokkal nem érdemes foglalkozni, nem mondom, hogy nem használhatók "valamire", de nem komoly munkára valók, nagyon kicsi a hatékonyságuk, ráadásul rendkívül hamar elkopnak a fúvókáik...

  Tulajdonképpen, a tartály mindegy, hogy milyen, de minden szerelvény, ipari minőségű legyen rajta. Van pár bejegyzésem, "homokfúvó építése házilag...", érdemes átolvasni őket, ha nem mindjárt egy millió forintos rendszerben gondolkodik valaki.

  Az Ön kompresszorához, fél vagy háromnegyedes csövezéssel. A fúvókaméret 4,5-4,8 nál nagyobb ne legyen.

  Sok sikert!

  Balázs.

  VálaszTörlés
 154. Üdvözlöm ! Érdeklőnék ,hogy egy 3mm-es fúvókához ( 0,4mm-es kvarchomok - kal ) mekkora levegőnyomás lenne optimális ? Mit javasol !
  Válaszát előre is köszönöm.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Üdvözlöm! A kérdés ebben a formában nem igazán értelmezhető... Ha csak tisztítási hatékonyságról beszélünk, akkor minél többet... 9-10 bar-t is, ha van rá lehetőség. Ha egyéb pl dekorációs munkákról, üveg vagy kőmunkákról beszélünk, akkor 2-4 bar. A fontos a fúvókánál jelenlévő nyomás. Amit a kompresszor mutat csak saccolásra jó.

   Minden jót!
   Balázs

   Törlés
 155. sziasztok olyan kérdésem lenne hogy egy METABO SSA176 Levegős Homokfúvó pisztolyhoz csinálok szekrényt ami már kés is van kérdésem az volna milyen szemcséjű kvarc homokot szerezek bele ami ez a nem ipari pisztoly kitud fújni akadás mentesen

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!

   Ha már szekrényben dolgozol, akkor érdemes volna inkább acélszemcsében gondolkodnod... Homokból valamilyen finomabb osztályzásút próbálj ki először 0,1-0,6mm-est, aztán egyes felületekhez durvább szemcsét is érdemes volna beszerezned, kísérletezés céljából. Sok sikert!

   Törlés
 156. Tisztelt Balázs!
  Nedves homokszórás után érdeklődö. Végig olvastam az oldalát és egy technológiáran nem találtam utalást. Karcher magasnyomású mosókra létezik egy fej amivel ijektálni lehet a homokot a vizsugárhoz.
  Nagyon érdekesnek találom ezt a technologiát. Ha tudna adni közelebbi infót. esetleg linkeket megköszönném.
  Még egy gondolat, a szabadsugaras homokozáshoz merre keressem a keveró fejet amivel vizet juttatok a keverékbe.
  Köszönöm Válaszát
  Üdv
  Krisztián

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Krisztián,

   a Kärcheres téma nem sok mindenre való. Egyébként Kärcher-t képviselő, komolyabb szerszámboltokban kapható az adott adapter. Gondolj bele egy alap ipari homokfúvót 10-15 kw-os kompresszorral "hajtunk meg", míg egy Kärchernek csak a részteljesítménye jut a homokra..., nem érdemes vele foglalkozni. Próbáltam én is kíványcsiságból, de felejtős.
   Víz hozzáadagolós fejet bármelyik, ipari homokszóró tartályokat forgalmazó cégnél könnyen beszerezhetsz. Nem akarok a reklám helye lenni, ezért inkább a "Google"-t ajánlom. Sok sikert!

   B.

   Törlés
  2. Szia Balázs!
   Köszönöm válaszodat. Persze a márkabolt az eladást nézi nem mindig, hogy mire is kell. Mi most inditunk mellékállasban homokozó műhelyt van aki csinálja jó a felszerelése, de valahogy a technológiája hagy maga után kivánnivalót. Magyarul sok pénzt ölt bele, de nem használja a fejét és nem tud teljesitményt nyújtani. És itt a kiskapu ami nyitva áll nekünk. Már kicsit eltértem a tárgytól.
   Kérnék egy pro és kontrát a dizeles és a villany kompresszor között. Gondolok melyiket és miért érdemes venni nem venni. Egy 24kW-os Atlas Copcot néztünk ki (3200 l/min, 8 bar) és egy hasonló adottságú, de dizel meghajtással. Azon kivül, hogy mobilitás a fenntartási költségek mennyiben különböznek?
   Köszönöm

   Üdv
   Krisztian

   Törlés
  3. Szia Krisztián!

   Ha mobilan is akarsz dolgozni, akkor a diesel megoldást nem tudod megkerülni, bár megjegyezném, ha ez alkalmi jelleggel történik, akkor érdemes bérlésben gondolkodni.

   - Ha a kompresszoregység nem szív port, megkapja a szervízt, akkor azzal semmi gond nincs több tízezer üzemórán keresztül, ez az egység ugyanaz a diesel, és az elektromos meghajtás esetén is.

   - Elektro vs. Diesel ott kezdődik, hogy dízellel legalább 3x olyan drága meghajtani egy azonos teljesítményű kompresszort, mint elektromos árammal.

   Tehát:
   - Ami a villamos meghajtás mellett szól, az a sokszor 10-szeres élettartam, és a szinte karbantartás nélküli üzemeltetés, egy elektromotorral gyakorlatilag nincsen gon egy dieselhez képest. Míg egy diesel motorral folyamatos macera van, olyajcsrék, és rengeteg hibalehtőség.. Sok mobilkompresszor 4-5-6.000 üzemóránál kikészül, de csak a motor miatt. Nekem egy 2500 üzemórás Atlas Copco-mnak állt be a motorja! Nem véletlen, hogy a kölcsönzőkben nincsenek néhány ezernél több üzemórás diesel mobilkompresszorok, ők nagyon jól tudják, hogy utána csak a baj van velük....

   - Kontra érv: a diesel működik bárhol, bármikor áram nélkül is.... : )

   Balázs

   Törlés
 157. Balázs köszi a segítséget még egy kérdés az volna hogy ez az anyag menyire jó korund mert jókat írnak vagy az acélszemcse jobb választás ???

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Sajnos ez irányú részletes tapasztalataim nincsenek, én magam kabinos szórással nem igen dolgoztam, ami tuti, hogy tisztítási hatékonyságban a legjobb, leghatékonyabb, legtartősabb, az élesített, edzett acélszemcse. Korundot minőségi szempontok miatt szokás választani, kíméletesebben dolgozza meg a felületet, lásd például alufelni tisztítás, itt nagyon nem mindegy a végeredmény.

   Törlés
 158. Szia Balázs,

  kisebb réz alkatrészek tisztításához veszek szemcseszóró kabint. Az alkatrészeket Nr.6-os üveggyönggyel (150-250mikro) tisztítjuk. Kb 3,5-4 bar nyomáson. Olajszennyeződéseket távolítunk el. Kb napi 1 órát lesz használva. A kabinhoz 5mm-es a legkisebb fúvóka. Elég ehhez 350Liter/perces kompresszor ami 8 baron szállít ennyi levegőt? Nekem egyből a 7,5Kw-os csavarkompresszort ajánlották. Kicsit sokallom. Igazából a tartály engedélyeztetése nagyon költséges kb 400000 FT. A 100Liter alatti tartályt nem kell engedélyeztetni. Legrosszabb esetbe inkább vennék 2 db halk üzemű 350 Liter/Perces kompresszort 50-es tartállyal.

  Köszönettel,
  Péter

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Péter!

   A kérdésed nagyon jó! : )

   Átgondolva a felmerülő gyakorlati problémákat, egyszerűen nem tudok jó választ adni, tekintettel arra, hogy spórolni is kellene. Például homokfúvás esetén, ha csavarkompresszort alkalmazol, nem is feltétlenül szükséges a puffertartály, hiszen üzem esetén folyamatos levegőfogyásról beszélünk. Nem mint pl egy légkulcsnál, ami nem folyamatosan üzemel.. A csavarkompresszor vezérlésének alkalmazkodnia kell a levőigényhez...

   Azt hiszem egy termelésbe nem volna okos dolog, "barkács" megoldásokat alkalmazni, a két kompresszoros (amik nyilván dugattyús kompresszorok) megoldás csak nagy puffertartállyal, működhetne, de akkor meg mindjárt ott az engedélyeztetés problémája...

   Ezenkívül van néhány tényező, ami spórolásra is ad lehetőséget, de ehhez gyakorlati próba kellene.

   Amit tudok, egy kompresszor nem tud elég nagy lenni..., és lecserélni egy kicsire sikerült rendszert nagyobbra, igencsak költséges.

   Törlés
 159. Szia Balázs!

  Szeretnék kérdezni tőled egy pár dolgot. Homokfúvó kabinban szeretnénk fémeket tisztítani főleg acél és alufelniket. Azt már olvastuk ,hogy az acélszemcse a leghatékonyabb a vas tisztításához, az aluhoz pedig a korund és az üveggyöngy. Nem tudom ,hogy milyen méretűeket használjak, honnan szerezzem be és hol tudthatom meg az árát? Meg milyen nyomáson használjam? Injektoros berendezésünk van amiben a belső fúvóka (ami a levegőt fújja) 3 mm átmérőjű, a külső pedig (ahol a homok és a levegő együtt távozik) 7 mm átmérőjű. Ez most folyami homokkal üzemel elég hatékony is csak hamar elhasználódik és nagyon porzik. A kompresszor 1200 l/min teljesítménnyel rendelkezik ami bőven meggyőzi mert menet közben ki is kapcsol.

  Válaszodat előre is köszönöm

  Üdv. Szabó Sándor (e-mail címem homokfuvas2014@freemail.hu ha esetleg van valami elküldenivalód)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Üdvözlöm Sándor!

   Speciális szemcséket a Kematechnik Kft.-nél is be lehet. http://www.kematechnik.hu/ a szemcse mellé szaktanácsadást, részletes műszaki adatlapot adnak.

   Törlés
 160. Köszi a választ!

  Üdv.Szabó Sándor

  VálaszTörlés
 161. Üdvözlöm! Szabó Antal vagyok Szlovákiából.
  Sok jó dolgot olvastam az oldalán. Szeretnék otthon acélfelniket, kisebb fémtárgyakat homok szórni. Abban kérném a segítségét hogy milyen alap felszereltségre eszközre lenne szükség, ha veszek egy 3-400 l es szekrényt ( Gyári újra gondolok) milyen teljesítményű kompresszort vegyek hozzá, elektromosra gondolok, amit néztem 5,5-7,5 kw os volt sajnos ha jól tudom ezt a teljesítményt a 3x10 amper nem bírná el. Előre is köszönöm

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Üdvözlöm Antal!

   Sajnos a 10 Amperos limit nagyon kevésnek tűnik, azt még egy 230 voltos 2,2KW-os dugattyús kompresszor is lerántja sokszor... : (
   Saját tapasztalat.

   Törlés
 162. Tisztelt Balázs!

  Nemrégiben vásároltam egy kabint! Van hozzá egy DEFÉM 100 literes ipari kompresszorom!
  A kompresszor adatai:
  3 kW-os motor
  12 m3/h
  10 bar max. nyomás
  1440 fordulat

  az a problémám, hogy ha felvan termelve levegővel akkor nagyon szépen hozza a felületet, de amint leesik 5 bar-ra a nyomás akkor kevésbé hozza, nagyon sűrűn kapcsol be a kompresszor
  Mit lehetne tenni az ügy érdekében, hogy hatékonyan müködjön a dolog!

  Köszönettel:
  Zoli

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Zoli!

   Sajnos egyszerűen kevés a kompresszorkapacitásod...., válaszolva az előtted kérdezőnek is, én ezt úgy oldottam meg, hogy kisebb munkákhoz volt egy 100-100 literes 220-as 2,2 Kw-os, és egy 3,6 Le-s benzinmotoros kompresszorom. A kettővel együtt már lehetett azért normálisan dolgozni, de még így is sokszor meg kellett állni, bevárni a kompresszorokat, hogy feltermeljenek.

   Ez utóbbi gépe egyébként eladósorban van.

   Sajnos amíg nincs nagyobb kompresszorod, nem tudsz mit csinálni. Csak addig dolgozz, amíg nem esik le a nyomás 5 bar alá, mert az alatt csak a szóróanyagot, meg az idődet pocsékolod, de ezt gondolom, te is látod. A legkisebb fúvókaátmérőt használod? esetleg érdemes lehet még a kompresszorodon, 8-bar-ra beállítani a kimenőnyomást, ezzel egy kicsit el tudod nyújtani a hatékony munkavégzést, de persze csak minimálisan.

   Jó munkát! Kitartást!

   Balázs.

   Törlés
  2. Szia Balázs!

   Még abban gondolkodtam. hogy lecserélem magát a kompresszort és rakok rá egy 2 vagy 3 hengeres kompresszort! Valamit kikell találni! Ami eladó az mennyibe kerül? Az nekem már elegendő lenne a munkálatokhoz?

   Köszönöm!

   Zoli

   Törlés
 163. Szia Balázs!

  Milyen kompressszort ajánlannál amivel nem lenne gond a homokszórás?

  Köszi!

  Zoli

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!

   A helyzet az az, hogy nagyságrendekkel nagyobb a levegőfogyásod, mint amit egy dugattyús kompresszor termelni tud, hacsak nem jutsz hozzá valamilyen ősrégi monstrumhoz olcsón..., egy minimum 1m3/perces csavarkompresszort kellene szerezned.

   Üdvözlettel:

   Balázs

   Törlés
 164. Jó reggelt!

  Hát nem egyszerű eset a helyes megfelelő kompresszor választás!
  Még az ősrégi monstrumok is elégé jó árban mennek (nem olcsóak).

  Üdv.:
  Zoli

  VálaszTörlés
 165. Szia Balázs!

  Érdeklődtem olyan helyeken ahol kompresszorokat árulnak és azt irták vissza, hogy a Big Red márkájú kompresszor 100 literes tartállyal jó lenne homokszóráshoz.

  2,2KW, 220V, 416 liter/ perc

  Szerinted is jó lenne hozzá?

  Köszönöm!

  Üdv.:
  Zoli

  VálaszTörlés
 166. Szia Zoli!

  Szerintem nagyon kevés, ha hatékonyan akarsz dolgozni.

  VálaszTörlés
 167. Helló!

  Azért kérdezem, mert zsékbamacskát nem akarok venni. Rákérdeztem megint az eladónál és azt irta, hogy tudja biztosítani a folyamatos, állandó 8bar nyomást!
  Esetleg tudnál mondani azaz irni műszaki adatokat, hogy mégis milyen kell hogy legyen?
  hengerszám, kW, 220V/380V stb...

  Köszi

  VálaszTörlés
 168. Szia Balázs,
  ma elvittem egy kompresszoros céghez a homokfúvató pisztolyt és kipróbáltam egy 4KW-s dugattyús kompresszorral. A Német kollégáim azt mondták, hogy egy alkatrész tisztítása kb 4-5 percet vesz igénybe 5 baros nyomáson. Utána kb 30 percig nem is lesz használva a gép. Napi szinten max 1 óra. Emiatt nem ajánlott a csavar kompresszor. Ha nem folyamatosan használom akkor a kondenzátum kicsapódik az olajba. Szakaszos működésre inkább dugattyús.

  Nos én beraktam pisztolyba 7mm-es fúvókát. A kompresszor 4KW 2 lépcsős dugattyús 270-es tartály és 550Liter beszívott levegő és 450 liter/Min szállított. Beállítottam a kimenő nyomást 6 barra ilyenkor 5-barra esett a nyomás. Mértem stopperrel. 1,30 perc után indult el a kompresszor és nyomás nem esett hanem tudta fokozni a nyomást a tartályban.

  Ez így megállj majd szerinted a helyét a valóságban is ? Van még 5-ös és 6mm-es fúvókám is annak még kevesebb levegő kell.

  Egy Fiac AB300-550 -et próbáltam ki 270-es tartállyal. 4KW 550Lit/per szívó teljesítmény. Szállított 440Lit/perc 2 lépcsős.

  Szemezgetek még egy ABAC B5900B/200 Pro. Ez is 4KW igaz 200Literes tartállyal. Igaz ennél a beszívott levegő 653Liter/perc. Igaz sajnos nincs adatom a tényleges levegő szállításról. Ez 100 literrel többet szív gondolom többet is szállít.

  A fiac azt mondta hogy 440Lit/perc azt 6 baron tudja. Bár erre nem találtam adatot, mármint hogy hány baron szállít 440-et.

  Nem tudom melyik a halkabb illetve melyik lenne jobb választás.

  Kösz a segítséget.
  Üdv Péter

  VálaszTörlés
 169. Szia Balázs!
  Most kezdünk el "barátkozni" a gondolattal, hogy beindítunk egy homokfújó vállalkozást a meglévő lakatosműhely bővítése gyanánt. Jelenleg a költség kalkulálásnál tartunk és úgy tűnik, hogy a legnagyobb falat a kompresszor vásárlás lesz. Amit kaptunk árajánlatot csavar kompresszorra abban szerepel egy opcionálisan kérhető (+300.000HUF) úgynevezett hűtve szárító tartály. Mennyire van erre nekünk szükségünk a homokfújáshoz?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  További szép napot, üdv:
  Judit

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Üdvözlöm Judit!

   A hűtve szárító berendezés egy nagyon hasznos egység. Ugyanakkor alkalmazása véleményem szerint nem feltétlenül szükségszerű, de ha van rá mód és keret, akkor én ajánlanám a beszerzését. Vagy legalábbis a kompresszor rendszer olyan módon való kiépítését, hogy a hűtve szárító egység komolyabb átépítés nélkül később is beilleszthető legyen a rendszerbe.
   Hűtve szárító funkcióját tekintve a fúvólevegő nedvességtartamát "szárítja ki", alkalmazása
   nélkül a fúvólevegő nedvessége lerakódásokat, elakadásokat okozhat a homokfúvóban..., sőt akár a fúvólevegő pára kicsapódásokat vihet a fémtiszta homokszórt felületre...

   De ez a témakör megérne egy kisebb imát, milyen szórószemcsék, és milyen porleválasztó rendszer mellett kell és nem feltétlenül kell ez az egység....
   Én úgy gondolom, egy termelő üzem esetén nem feltétlenül érdemes kísérletezni a témakörrel, a lehetséges problémák miatti termeléskiesés miatt, de elképzelhető, hogy hűtve szárító nélkül is tökéletesen fog üzemelni a homokfúvó rendszerük, és nem mindegy, hogy milyen felületeket fognak megmunkálni.

   Üdvözlettel:

   Balázs   Törlés