2011. november 16.

Aktuális munka: Hősi emlékmű tisztítása - Kemeneskápolna

     Kemeneskápolna, a Ság-hegy lábánál lévő község önkormányzatának megbízásából tisztítottam meg ezt a bazaltkövekből emelt bronzbetétes emlékművet.

Kemeneskápolna - emlékmű eredeti állapot

Vízkőlefolyás a dombormű melletti kőfelületen
      A bazalt nagyon kemény kőzet, nehezen szennyeződik, és csak több negatív körülmény hatására indul el a felületén a mohásodás és algásodás. Sajnos a kemeneskápolnai emlékmű esetében ezek összeadódtak. A környező fák miatt állandó árnyékban van az emlékmű, és az emlékmű több részén is vízszintes, vagy ahhoz közelítő síkok találhatók, ami szintén kedvez a növényi szennyeződések megtelepedésének.

   A növényi szennyeződéseket  (algásodás, mohásodás) megfelelő előkészítés után a homokfúvás tökéltessen eltávolítja a kőfelületről, annak struktúrájának megváltoztatása nélkül.
Dombormű eredeti állapot
   De ennél az emlékműnél egy elég ritka jelenség tapasztalható. A bazaltépítmény tervezési hiányosságai miatt az emlékmű frontoldalán folyik végig az esővíz, továbbá az építőkövek és fugák által beszívott nedvesség egy száraz időszak esetén az árnyékos környezet miatt egy  lassú folyamat alatt szivárog vissza az emlékmű felszínére. És ott megszáradva a frontoldalon több milliméter a cseppkövekhez hasonló összetételű vízkőlefolyásos szennyezettséget produkált. Elcsúfítva ezzel az emlékmű bronzbetétjeit is.

Dombormű homkszórt állapot
Ezen szennyeződés vastag, viszont nem túl kemény, de mivel kifejezetten a mélyebb barázdákban, és résekben vastagszik meg, ezért érdemes lehet a vastagabb részeit a homokfúvás előtt manuális módszerekkel eltávolítani, ugyanis előfordulhat, hogy mire a vastagabb szennyeződéseket eltávolítja a homokfúvás a barázdált részekből, arra a lemezvastagságú bronzdombormű a kiöntési hibás részein egyszerűen kilyukadhat. És ezzel megelőzhető az is, hogy a kevésbé szennyezett részein a felület túltisztított, a többi részén maradványos vagy foltos legyen.

   A kőfelület vízkőlefolyásos részeit durva szemcsével is lehet tisztítani a gyorsabb eltávolítás érdekében, a kevésbé szennyezett kőrészeket és bronzelemeket finom kvarchomokkal célszerű tisztítani. A bazalt felületi struktúráját szinte egyáltalán nem változtatja meg a homokfúvás, de színében megvilágosítja.

Polírozott bronzdombormű
   A bronzöntvényeket több irányból a felületi struktúrának megfelelő szögekből  szórva kell tisztítani, itt figyelemtelen munkavégzéssel könnyen hagyhatunk oxidmaradványokat a felület "árnyékos" részein, ezért érdemes többször átellenőrizni a homokfúvás eredményét.   

    A kapott nyers, felületében érdes bronzfelületet polírozás után válik igazán tetszetőssé. Ez történhet manuális módszerekkel, vagy üveggyöngy szórással is. Jelen esetben én manuális módszert választottam, a dombormű kiemelkedő részeit felfényezve, így kiemelve az ábrázolt alak kontúrjait.
Emlékmű - tisztítás után
    Az bronzöntvényeket konzerválni célszerű a környezet oxidáló hatásai ellen, bár tudni kell, hogy a legjobb konzerválóanyagok is csak időszakos védelmet jelentenek a bronz számára. Idővel újból elindul a felület patinásodása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése