2012. február 17.

Borospincék, pincehelyiségek homokfúvása

    Borospincék, és egyéb pince jellegű, vagy alagsori helyiségek homokfúvása gyakori feladat a mobil homokfúvós vállalkozó számára.

    Megrendelői oldalról tipikus elvárások ezen, munkálatok során:

Boltíves, homokkő pince homokfúvás
- az elöregedett, elsötétedett kő és téglafelületek frissítése,
- a régi építési mód, vagy hanyag kivitelezés miatti rendezetlen hatású, vagy szétkent fugázású felületek esztétikai feljavítása, 
- mész-, és festékrétegek eltávolítása,
- vakolatleverést követő maltermaradványok eltávolítása,
- penészeltávolítás,
 mindezt egy esztétikus, jól szellőző, natúr  kő, vagy tégla felület érdekében.

    Jellemző probléma, hogy a nem megfelelő talajvíz felszivárgás elleni szigetelés, vagy az elégtelen szellőzés miatt, a korábbi festék, vagy vakolatrétegek az állandó nedves környezet miatt elválnak, leperegnek a falról. Az alagsori helységek esetén, sajnos jellemző az "ide ez is jó lesz" típusú szellemben történt bevonás. Ilyen esetekben a festék és mészrétegek, továbbá a laza, vékony,  maximum 0,5 cm vastagságú vakolatok eltávolítására közvetlenül alkalmas megoldás a homokfúvás. Vastagabb vakolatok esetén előzetes leverés szükséges.

( A bejegyzés képei a Mobil Homok Team Kft munkáiból kerültek összeállításra. Nagyításért kattintson egy képre! )

Pincelejárat omladozó vakolattal
Pincelejárat homokfúvás után

    A nedves, rosszul szellőző, talajhideg felületek ideális feltételeket teremtenek a penészesedésnek, ami még viszonylag jól szigetelt száraz falak padló közeli részein is megjelenhet. A homokfúvás tökéletesen alkalmas a vékony penész eltávolítására, de a későbbi kiújulás megelőzése érdekében vegyszeres kezelés mindenképpen javasolt utána. 
    Ugyanakkor megjegyezném azt is, hogy régi borospincék esetén előfordulhatnak olyan extrém vastagságú (akár 1cm-t is elérő !) penészrétegek, amelyek nagy részének manuális eltávolítása, és falszárítás szükséges homokfúvás előtt.

     A bontott tégla reneszánszát éli. Ideális építőanyag éttermek, magánházak vendéglátó jellegű pincehelyiségeinek kialakításához. Viszont sokszor csak az építést követően derül ki, hogy nagyon sok eredeti malter, vagy fugaanyag maradt a téglákon, esetleg a tégla a színében halvány, netán "koszos" benyomást kelt. A homokfúvás szinte teljesen tiszta, élénkebb színű natúr bontott tégla felületet eredményez. (ld. korábbi bejegyzésben: Tégla tisztítás, téglafelületek homokfúvása)

Borospince tisztítás előtt
Bontott tégla borospince tisztítás után

    A pincehelyiségek homokfúvásához, a speciális kivitelezési körülmények miatt több fontos tudnivaló is kapcsolódik mind kivitelezői, mind megrendelői oldalról.

      Megrendelői oldalról a helyiség nedvesedésétől való félelem miatt, első hallásra  érthető elvárás az ilyen jellegű terek száraz homokfúvással történő tisztítása, de mi a munkáink során tapasztaljuk, és tudjuk, hogy egy eleve nedves, nyirkos pincehelyiség esetében a nedves homokfúváshoz  használt víz mennyisége elenyésző nedvességet okoz. Száraz pincék esetében megfelelő szellőztetés mellett a felület 2-3 nap múlva teljesen száraz. Ez a rövid száradási idő elenyésző kellemetlenség a homokfúvás előnyei mellett. 

    A száraz technológia alkalmazása pincehelyiségekben munkabiztonsági okokból szigorúan tilos! A felgyülemlő por hatalmas veszélyforrás. Korlátozza a látást, ami géphiba, a megvilágítás megszűnése, vagy a külső levegős védőfelszerelés hibája esetén komoly balesetekhez vezethet!  

Bontott tégla pince homokfúvás után

      Pincehelyiségeket kizárólag nedves technológia alkalmazásával, megfelelő megvilágítás, és szellőztetés mellett szabad homokfújni. Figyelni kell, hogy a megvilágításhoz használt elektromos eszközök és csatlakozóik a fröccsenő víztől, és a felborulástól védve legyenek. Használhatunk sisak és fúvókalámpát is kiegészítésként! 
         A felületre feltapadt nedves homokot, kevés víz és nagy nyomás alkalmazása mellett, magasnyomású mosással célszerű lemosni a felületről. Ezen vízmennyiséget, jól felszívja a padozaton összegyűlt hulladékhomok, ami ettől meglehetősen nehéz,  gyurmaszerű anyag lesz. Feltakarítása nem éppen leányálom munka....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése