2011. október 7.

Aktuális munka: kőkereszt tisztítása - Vép város


        Vép város közterületi felújításaihoz kötődően került sor a képeken látható kőkereszt felújítására. Szakmai szempontból az egyik legnehezebb, vagyis inkább legkellemetlenebb feladat az ilyen puha homokkövek tisztítása. Kiváltképpen akkor, amikor a fővállalkozói kivitelezést egy olyan szakmai elhivatottságú restaurátor végzi, aki számára a restaurálás nem csupán abból áll, hogy műemléki habarccsal újjáépíti a az alkotást, hanem kifejezett célja az eredeti kőfelület megőrzése. 

Kőkereszt tisztítás előtt
Kőkereszt tisztítás után
       Természetesen ilyen felfogás mellett is szükséges lesz az egyes hiányos részek pótlása, de a restaurátor részéről az ilyen jellegű munkáknál kifejezetten elvárás, hogy az eredeti faragott felületet, például az ábrázoló elemek ( Krisztus és Mária szobor, feliratok, stb.) kontúrjait a lehetőségekhez képest legjobban megőrizzük. Ez azért különösen nehéz feladat mivel ez a típusú homokkő már eleve nagyon puha anyagszerkezetű. Ez nyilván nagyban megkönnyítette a kőfaragó munkáját a kereszt megalkotásakor, de sajnos az időjárás pusztító hatására a kő még inkább puhábbá, porózussá, némely részén mállóvá vált.  



      Tovább tetézi a feladat nehézségét a kő mikroszerkezetében lévő különbségek, azaz az időjárás pusztító hatása, továbbá a megtelepedő növényi szennyeződések is a kőfelület puha részeit roncsolják, és a homokfúvás is ezekre a részekre hat elsőként.

      Az ilyen felületet nem szabad ész nélkül homokszórni. Megfelelő előkészítés szükséges. Elsőként a felületet meg kell tisztítani az időjárási szennyeződésektől eltérő jellegű vastag, vagy rugalmas szennyeződésektől. Ez leginkább sík felületen, vagy sarkokban, zugos részeken jelentkezhet ( például lépcsőn, párkányon, vagy ahol a szobrok felfekszenek a kőépítményre). Ilyen lehet például egy festékcsepp, malteranyag, moharéteg. Ha ezeket homokfúvással akarjuk eltávolítani, akkor több centiméter mély lyukat is fújhatunk a szennyeződés köré a puha kőbe, de a szennyeződés még mindig ott lesz. 

     Ezért elsőként mechanikus eszközökkel ( spatulya, véső, kalapács, stb... ) el kell távolítani a durva, vagy jól kötő felületi szennyeződéseket, úgy mint anyagmaradványok, festékek, stb.... Ezután jöhet a begyökerezett növényi részek (mohásodás) eltávolítása. Furcsa módon a homokfúvás centiket képes elvenni egy anyagból, de egy jól begyökerezett mohaszál feladja neki a leckét. Ezek előzetes eltávolítására célszerű a műanyag, vagy drótkefe, de ha igazán kíméletes megoldást keresünk akkor a magasnyomású mosást válasszuk ezen szennyeződések eltávolítására.

Párkány tisztítás után

Ha ez megtörtént, akkor jöhet a homokfúvás. Még mindig nincs egyszerű dolgunk, mivel a puha homokkő felületét a vízkőlefolyások kikeményítik, vagy például jellemző - mint ezen esetben is -, hogy a szobrot korábban lemeszelték, lefestették, vagy cementes lével átkenték állagmegóvás céljából. Ezek az anyagok kemény felületi réteget képezhetnek, teljes eltávolításuk nem is feltétlenül cél, mivel ez esetben nagyobb kárt okozhat a homokfúvás, mint hasznot. Ugyanis egy nagyobb nyomás, vagy durvább szemcse alkalmazásával ezen rétegeket el lehet távolítani, a kemény réteget "át lehet lőni",  de a felület roncsolttá, "rágottá" válhat, az alkotás kontúrjai elveszhetnek. Ezen felületek  rendbehozatalára megfelelő restaurálási technikák léteznek.
Mária szobor tisztítás után



A fentiek tudatában 1-3 bar nyomás, és finom kvarchomok szemcse alkalmazásával megkezdhető a homokfúvásos tisztítás. Elővigyázatos munkavégzéssel, megfelelő óvatossággal megtalálható az aranyközépút a legkisebb roncsoló hatás, és az elérhető legjobb tisztítási hatásfok közt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése