Ár, árak

  
      Különbséget kell tennünk a kabinos, és a mobil helyszíni homokfúvás közt. Legtöbb tárgyat, amennyiben mozgatható, mindenképpen érdemes egy szemcse-visszaforgatós kabinban tisztíttatni, hiszen ezen technológia költsége, a többször felhasználható szemcse, és a viszonylag olcsó árammal történő sűrített levegő előállítás miatt csak kb. 50-75%-a a mobil megoldásoknak.
    Amennyiben nem mozgatható az adott tárgy a mérete, súlya, vagy helyhez kötöttsége miatt úgy mint acélszerkezetek,  kő és tégla falak stb. mindenképpen csak a mobil helyszíni technológia jöhet számításba.
      Természetesen, mielőtt bármiféle árról beszélnénk, meg kell említeni a piac szabályzó hatását, illetve a gazdaságosságot, és az ésszerűséget. Tapasztalataim szerint szinte mindent meg lehet tisztítani homokfúvással, csak egy bizonyos ráfordítási szint után egyszerűen nem éri meg sem megrendelői, sem szolgáltatói oldalról!   

       Fémek

    Bár minden gyakorlati szakembernek van bizonyos tapasztalata egy-egy típusú felülettel kapcsolatban, a fémek estében a különböző festékek vagy az oxidrétegek vastagsága, és tapadási tulajdonságai miatt, két látszólag egyforma felület közt is óriási különbség lehet a ráfordított idő ás anyagszükséglet tekintetében.
      Ezért kisebb munkáknál felvonulási díj + óradíj alkalmazásával célszerű dolgozni. Általában a helyszíni homokfúvás óradíja 12.000-22.000 Ft +Áfa közt alakul a homokfúvó teljesítményétől , és a kivitelezés körülményeitől függően. Nagyobb felületeknél szintén az óradíj alkalmazása lenne célszerű mind megrendelői, mind szolgáltatói oldalról, de amennyiben ez nem megoldható, akkor próbafelület kialakítása után célszerű meghatározni az árat.
   Végeredményben általában egybefüggő fémfelületek esetében a felület nagyságától és az adott körülményektől függően  4.500 - 8.000 Ft + Áfa/m2 , illetve szerkezeti felületek estében 3.000-5.000 Ft + Áfa/m2 közt + felvonulási költségek alakulnak az árak.
      A fenti árak átlagos estekre vonatkoznak 50m2 felületnagyság felett., de fémeknél nem ritka az extrém eltérés a fentiektől, úgy mint  például egy öreg hajótestnél, vagy egy kovácsoltvas kerítésnél, ahol évtizedekig csak kenték rá a festékeket, és már 15 réteg található rajta..., de ugyanakkor előfordulhat az is, modernebb autók karosszéria festésénél, hogy annyira vékony a fényezés, hogy gyakorlatilag csak le kell porolni a felületről.

      Kő és tégla felületek

    Kő és tégla felületeknél  tapasztalati úton könnyebben meghatározható egy felület tisztításának költségszintje. A végső ár függ a szennyeződés mértékétől, és tapadási tulajdonságaitól. A felvonulási költségeken felül, még jó néhány helyszíni befolyásoló tényező létezik, például zárt helységben kell-e végezni a munkát, állványzatról, nedves technológiát kell-e alkalmazni, szükséges-e a felületet átmosni homokfúvás után , stb... ? Ezek figyelembevételével a felülettisztítás ára kb. 2000 Ft + Áfa/m2 -től indul. A rétegeltávolításé, úgy mint vakolatok és festékek eltávolítása 2.500 Ft+Áfa/m2 -től, és határ a gazdaságosság határa, hiszen egy kemény jól tapadó cementréteget is el lehet távolítani homokfúvás segítségével, de előfordulhat, hogy azon az áron érdemesebb lenne ráburkolni az adott felületre ( szeletelt tégla ár-árak ). Ez az amit ésszerűség és gazdaságosság alatt értettem. Természetesen más, hogy ha az adott felület mindenképpen megmentendő, ilyenek például a műemléki felújítások.

     Összegzés:

      A fenti árakat a saját tapasztalataimból, és a piackutatásaim alapján írtam le. Feltételezve, hogy a szolgáltatás hivatalos vállalkozási tevékenység keretében történik, számlával, bejelentett és tisztességesen megfizetett, munkaerő alkalmazásával, a munkavédelmi és környezetvédelmi szabályok betartásával....
       Természetesen egyes szolgáltatók ettől lényegesen eltérő árlista alapján is dolgozhatnak saját üzletpolitikájuk szerint. Csupán úgy gondoltam hogy illő megismertetni ezeket a tényeket, és árképzési szempontokat a leendő megrendelők számára, illetve azok is tanulhatnak belőle, akik szolgáltatóként gondolkodnak a homokfúvás eljárás alkalmazásában.

       Tehát még egyszer a mobil helyszíni homokfúvás árbefolyásoló tényezői:

- a tisztítandó tárgy jellege, helyszíne 
- fizikai méretei és szennyezettsége,
- a szennyeződés keménysége és tapadása,
- a felület alapanyaga és kiképzése,
- megközelíthetőség, hozzáférhetőség.

      Én leginkább a mobil helyszíni homokfúvás árak tekintetében tudok tájékoztatást adni, hiszen én magam is ezen tevékenység keretein belül szereztem tapasztalatokat. Kabinos megoldásoknál tudtommal szinte minden szolgáltató óradíjas árképzést használ.