2011. március 27.

Fémek felülettülettisztítása

     Fémek felújítási munkáinál leggyakrabban oxidációk, festékmaradványok eltávolítására használható a homokfúvás. Gyártástechnológiai alkalmazásban, pedig hegesztési varratok reve eltávolítására, illetve az alapanyag konzerváló bevonatának, és a megmunkálás során képződött szennyeződések eltávolítására.

     A eltávolítandó szennyeződés tulajdonságainak, és az alapfelület figyelembe vételével 0,1 mm-es szemcsemérettől 2 mm-es szemcseméret is alkalmazható. Az alkalmazott szórószemcse típusát általános esetben a létrehozni kívánt felület határozza meg. A tisztítási teljesítményt növeli a szemcse élessége, sarkossága, de figyelembe kell venni, hogy a durva szemcse túl érdes felületet is eredményezhet, azaz az alapfelület struktúrája "átüt" később a fényezésen, vagy bevonaton. A szemcse méretét az infrastruktúránk által behatárolt kereteken belül úgy érdemes megválasztani, hogy az arányban álljon a szennyeződés vastagságával, illetve a munkadarab alaki jellemzőivel. Például nagy méretű szemcsével nagyon nehéz negatívos sarkokat tisztítani. A túl nagy méretű szemcse alkalmazását egyébként is érdemes kerülni!

Saját tapasztalatom szerint ha a szemcsemérettel átlépjük az optimális értéket, akkor a nagyobb szemcsék ugyan gyorsan, és látványosan "megbontják" az eltávolítandó réteget, ugyanakkor egységnyi munkaidő alatt tökéletlenebb felületei tisztaságot  eredményeznek.

    Ez utóbbi technológiai jellemzőt viszont bizonyos estekben érdemes szándékosan alkalmazni, például egy  polírozandó alumínium felület estében . Első munkafázisban egy durva szórással eltávolítjuk a zavaró réteget, ez általában durva, maradványos felületet eredményez,  második munkafázisban üveggyöngy szemcse alkalmazásával polírozott felület alakítható ki! (Az üveggyöngy a keménységi és alaki jellemzői miatt alkalmatlan lenne az eltávolítandó réteg megbontására, ugyanakkor formája miatt alkalmazható polírozásra is.)

    Homokfúvás alkalmazása előtt figyelembe kell vennünk a munkadarab méret és alaktűrési jellemzőit. Ugyanis a kompresszor oldalon befektetett teljesítmény egy része kinetikus behatásként jelentkezik, másik része a "súrlódás" miatt hővé alakul a munkadarabon. Ez tömör, szilárd és vastagfalu darabokon, például egy acélszerkezeti " I " gerendánál nem okoz túl jelentős deformációt, de egy 0,8-as acéllemezt több tíz centikre képes eldeformálni. Sajnos ez ellen a jelenség ellen nehéz védekezni, de adott estben a nyomás, és a fúvókaméret csökkentése hatásos lehet.

     Tudom, sokan szeretnének egy - egy adott felületre konkrétumokat olvasni fémtisztítás témakörben, úgy mint szemcseméret, a szemcse anyaga, alkalmazandó nyomás, stb., de ezen jellemezőket mindig egyedileg kell meghatározni, az infrastruktúránk, és a munka jellemzői szerint, nagyon sokszor kísérletezéssel!

     Annyiban viszont szeretnék mindenki segítségére lenni, hogy későbbi bejegyzéseimben szeretnék a szórószemcsékről írni. Külön a mobil megoldásokban leggyakrabban használt kvarchomok alkalmazásáról,  más természetes eredetű, továbbá az egyéb mesterséges úton különböző céllal előállított szórószemcsékről.

4 megjegyzés:

  1. Üdvözletem! Zsolt vagyok! Nemrég homokfújattam veterán autómat, hihetetlen sok réteg gitt került eltávolításra az autóról. Levittem utána a kasznisomhoz, aki szerint a kocsin lévő horpadások azok a homokfúvás eredményei. Azt kérdezném, hogy ilyesmi előfordulhat-e bármi módon vagy a szakszerűtlen kezelés okozhat-e bármi ilyen vagy más kárt az autón?

    VálaszTörlés
  2. Szia Zsolt!

    Igen, sajnos ez gyakori jelenség. A homokfúvás dörzsölő hatására hő fejlődik a felületen, a fizikai nyomása miatt pedig megnyúlik, horpadásos, hullámos, lesz a lemez.

    Ezért autót csak finomhomokfúvással (alacsony nyomás, kisebb fúvókaátmérő, kíméletesen tisztító szemcsék...) illene csak tisztítani, de ugyebár ez utóbbi megoldás mind időben, mind költségekben sokszorosa egy normál homokfúvásnak.

    Szóval legközelebb csak finoman!

    VálaszTörlés
  3. Szia. Én négy acél felnit szeretnék homokfúvással tisztitani . Ez kb mennyibe kerülne?

    VálaszTörlés