2011. március 11.

Mobil homokfúvás technológia

 A helyszíni technológia alkalmazásáról általában

        Mobil homokfúvás technológiáról beszélhetünk minden egyes olyan esetben, amikor a homokfúvó berendezést és a működtetéséhez szükséges tartozékokat együttesen vonultatjuk fel az elvégzendő feladat helyszínére.
           A technológia nagy energia befektetést igénylő sajátosságából adódóan a "mobil homokfúvás", mobil voltát általában nem maga a homokfúvó berendezés mozgathatósága határozza meg, hiszen legtöbbször "stabil" munkákhoz is, kabinos zóráshoz is ugyanazon mozgatható homokfúvó berendezések szolgálnak. Ahhoz, hogy ezen infrastruktúrát mobillá tegyük, elsősorban a fúvólevegőt biztosító kompresszor mozgathatóságát kell megoldani. ( ld. egy későbbi blogbejegyzésben - mobilkompreszorok! ).
           Azonban, miután a fúvólevegő ellátás a helyszínen biztosított, rengeteg felhasználási lehetőség adott a technológia alkalmazására.

          Milyen munkafeladatokat célszerű mobil homokfúvás szolgáltatás keretében megoldani?

Elsősorban akkor ha eleve helyhez kötött a célfelület, és azon tárgyak felülettisztítási, felületkezelési munkáit, melyek mozgatása nem megoldható, vagy túlságosan költséges (ld.: mobil  vs. stabil homokfúvás költségszintbecslését "A Technika" oldalon).

           Például:
- acélszerkezetek, tartályok, gépek, berendezések fémfelületei, alu, bronz és koracél felületek, oxidáció, reve és festékmaradvány mentesítése, felület előkészítése, kezelése,
- tégla és kőfelületek, kül-, és beltéri falak, lábazatok, pincék, kerítések, stb. időjárási és öregedési szennyeződések, kosz, korom, szmog, anyagmaradványok, úgy mint festék, és maltermaradványok eltávolítása,
- faház, gerendaház felújító szórása, és egyéb fafelület, famennyezet, faburkolat öregbítése, erezése, festékrétegek eltávolítása.
- műemléki védelem alatt álló objektumok.

       Milyen infrastruktúra szükséges a helyszíni szolgáltatáshoz?

- mobil légkompresszor (diesel, vagy elektromos meghajtással),
- mobil, lehetőleg távvezérelhető homokfúvó tartály,
- légtömlők a berendezések összekapcsolására,
- megfelelő munkavédelmi felszerelések,
- szórószemcse,
- illetve egyéb kiegészítő felszerelések, mint például a nedves homokszóráshoz, a szivattyú és a nedvesítőfej.

Ezen blogbejegyzést egy általános ismertetőnek szántam, a későbbiekben megfelelő olvasói érdeklődés estén szeretnék minden egyes témáról, feltételről, berendezésekről, stb. külön részletesen is írni! Türelmeteket kérem!

2 megjegyzés:

  1. Látom a képen hogy Ibix homokfűvóval dolgozol és most ilyet szeretnék venni,már találtam is a neten csak a kérdésem hogy használhatom csavarkompresszorral?Nem kicsi a tartálya?Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      De, igen, eredetiben túl kicsi a teljesítménye. na persze attól függ, mire akarod használni. Én, rengeteget tuningoltam rajta, és végül teljesítményre elég komoly munkákra alkalmas lett, de igen, a tartálya nagyon-nagyon kicsi... szerintem jobban jársz, ha egy kínai 40 literest tuningolsz, és az töredékébe kerül!

      Üdv! Balázs

      Törlés