2011. április 29.

Tégla tisztítás, téglafelületek homokfúvása

     Nyers égetett agyagtéglákról, legyen az új, vagy bontott téglából, vagy szeletelt téglából épített felületek esetén, szinte minden a gyakorlatban előforduló szennyeződés eltávolítására képes a technológia, úgy mint malterok, glettanyagok és festékek egybefüggő rétegei, vagy lecseppent, lefolyt maradványai. Ennek értelmében alkalmas: normál kültéri szennyeződések eltávolítására, graffiti eltávolításra, vakolatleverést követően a vakolatmaradványok eltávolítására, korábban festett, meszelt felületek tisztítására. 
      A homokfúvás enyhén antikolt, szinte tökéletesen tiszta natúr téglafelületet eredményez.

Boltív tisztítás előtt és után

     Vakolatleverést követően a technológia gazdaságosságát , vagy ésszerűségét az eltávolítandó  réteg keménysége és tapadása határozza meg. Olyan esetekben, amikor a maradványok keménysége miatt szinte lehetetlen mechanikai hatást kifejteni a felületre például kőműveskalapáccsal, akkor várhatóan a homokfúvás is hatástalan lesz, vagy ésszerűtlenül költséges. Viszont homokos szerkezetű, lazább vakolatok akár 0,5- max.1 cm vastagságú rétege is eltávolítható előkészítő leverés nélkül is.

Vakolatmaradványos boltíves téglamennyezet
Tégla mennyezet tisztítás után

       Bontott tégla, szeletelt tégla felületek tisztításánál ismétlődő kérdés, hogy fugázás előtt, vagy fugázás után történjen -e a homokfúvás, illetve, hogy a fugázás roncsolódhat-e? Erre a témára egy későbbi blogbejegyzésben részletesen ki szeretnék térni.

        Magát a tisztítást nedves homokfúvással célszerű végezni a porképződés elkerülése és a környezetvédelmi  előírások betartása végett. Ez különösen igaz zárt térben történő munkavégzés esetén, hiszen itt a por kiszellőzése általában kérdéses, és a korlátozott látási viszonyok a munka minőségének rovására is mehetnek. Ezen ne spóroljunk, rengeteg kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat és környezetünket is, még akkor se ha ez a megoldás lényegesen több munkával jár, hiszen a nedvesfúvás után a felület átmosása szükséges, a feltapadt nedves homok letisztítása céljából.

      Nyers égetett agyagtégla felületek tisztítására kiválóan alkalmazható a homokfúvás, viszont csak korlátozottan ajánlanám fényes klinker, vagy mázas, illetve mészhomok tégla felületek tisztítására. Ez utóbbi felületeket adott esetben túlságosan roncsolhatja, emiatt a kivitelezés előtt próbafelület kialakítása feltétlenül ajánlott!

6 megjegyzés:

  1. egy kérdés: - mennyi ennek a zechnológiának a m2 ára?

    VálaszTörlés
  2. Tisztelt Attila!

    Erről bővebben az "Ár-árak" oldalon írok:
    http://homokfuvas.blogspot.com/p/homokfuvas-ar-arak.html

    Az ár nagyban függ az egyedi körülményektől. (kiszállási költségek, helyszíni körülmények, felületnagyság, szennyeződés jellege...)

    VálaszTörlés
  3. Szép napot!

    Engem is érdekelne egy jelenleg pinceként funkcionáló boltíves tégla felület tisztítása a vakolat leverése után. A munka helyszíne Budapest V. kerület.
    Kb. 180-240m2 felületről van szó.
    Csak kb árat kérnék tól-ig négyzetméterenként, amennyibe lehetséges.

    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Üdvözlöm!

    Egy ilyen jellegű munkánál 2000Ft+Áfa/m2 + felvonulási költségektől indul az ár. A kivitelezés körülményeitől és főképp a szennyeződés egyedi tulajdonságaitól függően eltérés lehetséges.

    VálaszTörlés
  5. És a konyhában csempeként felrakott tégla is tisztítható, amire a zsír kicsapódott és ettől a felület sötétebb lett a többitől, és foltos...
    Válaszát köszönöm.

    VálaszTörlés
  6. A válaszát ide kérem szépen, v. erre a címre szilvillah@gmail.com
    Köszönettel!

    VálaszTörlés