2011. május 19.

Homokfúvó fúvókák

       A homokfúvó legnagyobb fizikai igénybevételnek kitett része a fúvóka. A kopásálló tömlőben áramló szemcsék a fúvóka belső furatának leszűkült keresztmetszetén felgyorsulnak, és a kilépő levegő-homok (v. más szórószemcse) keverék itt nyeri el irányítottságát is! Ez utóbbihoz rögtön hozzá is fűzném, hogy minél hosszabb egy fúvóka annál jobban vezeti meg a levegő homok keveréket, tehát annál jobb a hatásfoka is!
Egyenes fúvóka metszeti rajza üzem közben

      A fúvókán történő kiáramláskor a levegő-szórószemcse keverék ütközik, és durván súrolja a fúvóka belső falát. Aki gyakorlatban ismeri a technológia koptató hatását, az tudja, hogy homokfúvással lyukat lehet fúrni kőbe, betonba, de akár acélba is! Tehát a fúvókának rendkívül kopásálló kemény anyagból kell készülnie. Készülhet kerámiából, keményfémből, wolframkarbidból, szilíciumkarbidból, bórkarbidból. A felsorolás a keménységi fok sorrendjében történt, és természetesen a fúvókák árai is ebben a sorrendben nőnek. 
     Ugyanakkor hozzátenném, hogy egy kerámia fúvóka 1-2 üzemóra alatt elkophat, amíg modernebb anyagokból készült társai akár 1000 üzemórát is kibírnak. Természetesen a kopás mértéke függ a szórószemcse típusától, és az alkalmazott nyomástól is.
         Amit még érdemes megemlítenem a témában az a venturi fúvókák. Ezek a fúvókák nem egyenes, hanem enyhén táguló furattal készülnek.
Venturi fúvóka metszeti rajza üzem közben

      Ez a megoldás azonos feltételek mellett nagyobb sebességre gyorsítja fel a szórószemcsét, és a középponthoz koncentráltabb a szórásképe is.
Szórásképek összehasonlítása

       Tapasztalataim szerint felülettípustól függően maximum 0-20 %-os felülettisztítási teljesítménynövekedés tapasztalható Venturi fúvóka az alkalmazásával. Bár a forgalmazók technikai adatokkal próbálják igazolni ezen fúvóka nagyobb hatékonyságát, szakmai körökben megosztottság tapasztalható a témát illetőleg. Van aki esküszik rá, egyesek szerint semmilyen változás nem tapasztalható, ráadásul gyorsabban kopik.
       Én hozzátenném, hogy a hatékonyság szubjektív módon nem mérhető, hiszen két egyforma tisztítandó felület sincsen. Ezért ebben a témakörben ki-ki alkossa meg saját véleményét tapasztalati úton!

9 megjegyzés:

  1. Üdv! A fúvókákat mi alapján választja ki? A tömlő belső átmérő és a levegőmennyiség határozza meg a fúvóka méretét és a legnagyobbat rendeli? Ezt úgy értem, hogy pl. van egy 3000 l/perces kompresszor 1 colos csatlajozással, a homokszóró tartályról 3/4-esen jönne a keverék. Milyen méretű fúvókát használjak hozzá.
    A fúvóka hosszától változik a gazdaságosság és a szóráskép, vagy a hatékonyság?

    Köszönöm!

    Roland

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv Roland!

      Általános tapasztalat, hogy nagyobb átmérőjű tömlő hatékonyabb. Azaz attól függetlenül, hogy 3/4-es a tartály kimenete, érdemes colos szórótömlőt tennie utána. De 3/4-es is lehet, csak az nem annyira... Ehhez a kompreszor teljesítményhez 4,8, max 6mm fúvóka jó, ezek kopását is számolni kell, azaz a hatosból egyszer csak 7-es lesz, de ekkor már csökken a fúvókán mérhető nyomás, mivel a kompresszor nem képes kiszolgálni, azaz a kompresszor fogyasztja az áramot, vagy a diesel-t, a homok fogy nagyon, de a szórás teljesítménye nem nő!

      Szia!
      B.

      Törlés
  2. Köszönöm!

    Következő:
    Jobb-e a hosszabb fúvóka? Például 4.8-as fúvókából lehet kapni a rövid 1 3/4-est és a 7-3/8-ost, megéri megvenni a hosszabbat?

    Üdv R.!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, elméletileg a hosszabb, hatékonyabb is, jobban megvezeti a homok-levegő keveréket, jobban felgyorsítja a szemcsét, koncentráltabb a szórásképe...
      És ez a gyakorlatban is valóban így van!
      Az ár/érték arányt azért érdemes figyelembe venni. Bizonyos hossz felett 1-2cm plusz hosszúság már nem ér meg pl. plusz 10.000 ft-ot.

      Remélem segítettem! : )

      Üdv!
      Balázs.

      Törlés
  3. üdv !! zsolt vagyok! Csak szeretnék segítséget kérni van nekem egy dizel kompresszorom 2000l/perc meg vettem hozzá 75 l tartályt mindennel együtt 70000 volt de nem vagyok megelégedve vele mert sok hiba jött fel a homok megakad ami a tartályon van nyomás szelep 4 5 bár elengedi a levegőt egy víz leválasztó van !!! csak azt szeretném kérdezni át lehet alakítani a tartályt , vagy túl nagy a kompresszor a tartályhoz vagy mi lehet a baj !! elöre is köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Zsolt!

      Egy kompresszor sosem lehet elég nagy... : ) Sajnos a homokelakadás állandó probléma ebben a tevékenységben. Lehet túl finom homokot használsz, ami nagyon poros. Mindenképpen rostán keresztül juttasd a gépbe. Az elakadást okozhatja a homokszóró nem megfelelő légtechnikai kialakítása. Csövezési méretezési probléma, nem megfelelő csatlakozók, könyökidomok stb.. Tegyél csapot a tartály felé menő, és a homok felé menő levegőcsőre is, hogy szabályozni tudd a tartályban lévő nyomást, pl ez is segíteni szokott, de sajna még rengeteg probléma lehet...

      Kitartás! Balázs

      Törlés
  4. Nagyon szépen köszönöm !! már a homok elakadást megoldottam még egy víz leválasztoval igy már szépen megy csak a tartályt meg a pisztolyt bol kéne nagyobb hogy haladósabb legyen !! ez kisebb munkára jó mint felni kaszni elemek ilyenekre jó de már egy kaput amin van 4 réteg festék ahoz már lassú !!! nem tudnál esetleg még abban segíteni milyen gépet keresek amivel haladósabb legyen munka és nem túl drága !! vagy esetleg ezt át alakítani nagyobb cső csatlakozok ??? zsolt !!

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    Ha csak így házilag gondolsz a témára, akkor nemigen érdemes elindulni a nagyobb teljesítmény felé. Pl ha 2mm-rel nagyobb fúvókát akarsz ellátni levegővel, ahhoz már majdnem kétszer akkora kompresszor kell, és ez így egy végeláthatatlan folyamat. Persze te látod a jelenlegi rendszeredet, némi finomítás, átmérőnevelés adott esetben komoly javulást hozhat.

    De ha valahol nagyon vastag rozsda vagy festékréteggel találkozol, akkor általában a véső-kalapács, a festékkel szemben pedig a gázperzselő készíti elő leghatékonyabban a terepet a homokszórásnak : ) Magyarul, ha nem elég a homokszóród akkor, a réteges rozsdát le kell verni, a vastag festéket meg leégetni amennyire lehet.

    Jó munkát!
    B.

    VálaszTörlés
  6. Értem nagyon szépen köszönöm a segítséget !!!!!

    VálaszTörlés