2011. június 15.

Kvarchomok, avagy milyen homok kell a homokfúváshoz?

    Pontos kémiai, fizikai jellemzőkkel nem szolgálhatok, amit tudok, hogy a kvarchomok szürke, a normál bányahomokhoz képest magasabb kvarctartalommal bír, ezért lényegesen keményebb annál, és kristályszerkezete miatt szemcséi jóval sarkosabbak. Ez utóbbi jellemző sokkal nagyobb tisztítási, felületkezelési hatékonyságot jelent számunkra.

   Saját tapasztalataim szerint általános kültéri munkálatokhoz a mosott, szárított, osztályozott kvarchomok használható a leggazdaságosabban. Kezelhetősége miatt a zsákos kiszerelésű a legcélszerűbb, de nagy tételben vásárolva ömlesztve is beszerezhető, és 1m3-es big-bag zsákokban is.  

    A homokfúváshoz leggyakrabban használt kereskedelemben kapható osztályzási méretek:
0,1-0,3 mm
0,1-0,6 (0,7) mm,  
0,4-1 mm,
0,3-1,2 (1,3 v. 1,4) mm,
1-2 mm, 
nagyon fontos, hogy az osztályozás 0,1mm szemcsemérettől kezdődik, ez azt jelenti, hogy a számunkra értéktelen finom port elvileg nem tartalmazza az áru. Ez sajnos a gyakorlatban nem teljesen így van, egyes bányákban jobban, máshol kevésbé sikerül kimosni ezt az alkotót. A magas portartalom esetenként technikai problémákat okozhat a berendezésekben, munka közben zavaró, és csökkenti a szórás hatékonyságát is.

      0,1-0,7 -es osztályozású szemcsékkel  általános felhasználást tekintve nagyon jól tisztítható (kezelhető) a legtöbb felület. Alacsony (2-4 bar körüli) nyomásnál  viszonylag kíméletes felülettisztításra is alkalmazható.
    Az 1 mm körüli szemcseméretet is tartalmazó kvarchomok már alkalmas jobban tapadó keményebb rétegek megbontására, eltávolítására is.
      Az 1 mm-től kezdődő osztályozású kvarchomok megfelelő nyomás mellett, vastag rétegek (pl maltervakolat, v. réteges rozsda) eltávolítására, illetve durva felületi érdesítésre alkalmazható.

     Akármennyire is gazdaságos a kvarchomok, mint szórószemcse, sajnos szilikózisveszélyes a pora. Emiatt több országban nem is alkalmazható homofúváshoz, gondolom előbb utóbb Magyarországon is bevezetik ezt a szabályozást. Erről a témáról egy későbbi bejegyzésben bővebben szeretnék írni.

11 megjegyzés:

  1. Egy rovidke kerdes: mennyi a kvarchomok jelenlegi ara 0,1-0,4 meretben?

    VálaszTörlés
  2. Üdv! Nem használjuk ezt a szemcseméretet, amit ön kérdez, ezért nem tudok kérdésére választ adni, nem is tudom, hogy melyik bányában kellene ezt megkérdezni... Mi 0,1-0,7 es, vagy még durvább szemcsét használunk. De az ön által kérdezett ára nagyban eltérhet ettől.

    VálaszTörlés
  3. Engem az érdekelne, hogy amit önök használnak homokot, az alkalmas e acélfelniről eltávolítani a festéket, rozsdát Hol tudok beszerezni Budapest környékén és mi az ára.
    Keresgélek már párnapja neten de nem járok sikerrel :S
    Előre is köszönöm!

    Tóth István

    VálaszTörlés
  4. Üdv!

    Igen természetesen kvarchomokkal is lehet acélfelnit tisztítani,a keménysége megefelelő hozzá, de nagyon gazdaságtalan. acélfelnit szemcse visszaforgatós készülékben acélszemcsével érdemes szórni.
    Sajna Pest környékén nem vagyok járatos, nem tudok beszerzés ügyben segíteni.
    Az ár, ha több mint 900 ft/25 kg-os zsák, valszeg létezik olcsóbb is...

    VálaszTörlés
  5. Tisztelt Nagy Balázs!
    Nekem van kvarchomokom,és a kérdés a következő:hol tudom megnézetni,milyen minőségű,és ennek mennyi az anyagi vonzata,ha van.A másik kérdés:Hol lehet értékesíteni minősítés után,és mennyiért?
    Holbis István

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözlöm!
      Sajnos ebben a kérdésben nem tudok segíteni. Csak annyit, hogy mi közvetlenül bányákból, vagy építőanyag kereskedésektől vesszük. Szárítva, osztályozva, zsákolva 18-32.000 Ft+Áfa /tonna ár körül.

      Törlés
    2. Budapest kotnyekensoskuti banyakban lehet hozzajutni . 0.1-0.4 / ,0.1-0.6 / 0.4-0.8/0.5-1,2 szemcsemeretben.15.e tol 24.e. Ft os atan

      Törlés
  6. Helló nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy honnan tudok szóróanyagot rendelni

    VálaszTörlés
  7. Kezdő vagyok, a nyuszi hozott nekem egy légkompresszor. Szóval fémet, fát tisztíttanék, itthoni barkács. Milyen homok, méret ? Tipus ? Jellemzők? Kell ezen feladatokhoz ? Köszönöm ha valaki szánna rám egy kis idő. :)

    VálaszTörlés
  8. "Hobbista" vagyok, milyen homokot és milyen szemcseméretet ajánl porfestett felület eltávolítására?

    VálaszTörlés
  9. Szòdàt szeretnék szórni.mekkora nyomàs,és fuvoka méret ajànlott 2mm vastag festett lemez szórâsàra?

    VálaszTörlés