2012. november 18.

Homokszóró építése házilag I. Elmélet - légszükséglet


     Tekintettel a téma nagy népszerűségére -bár szívem szerint mindenkit lebeszélnék róla, hogy otthoni körülmények közt, vagy barkácsolási szándékkal homokfúvással foglalkozzon- szeretnék néhány mondatban segítséget nyújtani a téma iránt érdeklődőknek. A legfontosabbnál kezdem: légszükséglet.

      Segítségül egy felsorolás a szokásos alkalmazási területekhez kötődő, gyakorlati tapasztalatokon alapuló adat a fúvólevegő igénnyel kapcsolatban. Az alábbi értékek 7-8 bar a kompresszoron mérhető üzemi nyomás mellett értendők.
      Felhívnám arra is a figyelmet, hogy dugattyús kompresszorok esetében (érthetetlen módon!?) általában a beszívott levegő mennyiségét adják meg a gyártók, amihez képest a tényleges légszállítás csak 60-70%! Csavarkompresszorok esetén ez az érték azonos.


  • kb.50 liter/perc: 1-2 mm-es fúvókák fogtechnikai, és egyéb finommegmunkálási feladatokhoz, például az ékszer-, és apró dekorációs cikkek gyártásban. Fúvókánál várható nyomás: 4 bar,
  • kb. 100-200 liter/perc: 4-6mm-es homokfúvó pisztolyok(vagy injektoros elvű tartályok) szakaszos, néhány tíz másodpercig tartó üzemeltetéséhez. Egyszerű kis teljesítményt igénylő, kis felületen végzett dekorációs, vagy felülettisztítási, érdesítési munkákhoz.( üveg homokfúvás, kövek feliratozása, vakrozsda eltávolítás, dekorációs munkák stb.) Fúvókánál várható nyomás: 2 bar,
  • kb. 200-400: liter/perc továbbra is nagyon  kis felületeken végzett, néhány tíz másodpercig tartó szakaszos üzemeltetésben végzett munkákhoz lehet elegendő, de ez a teljesítmény akár nyomott tartályos berendezések üzemeltetését is lehetővé teszi. Fúvókánál várható nyomás: 2-4 bar,
         Itt tudni kell,  hogy a nyomott tartályos berendezések lényegesen nagyobb szórási teljesítményt biztosítanak azonos légmennyiség mellett, de a tartály indítása, feltöltése nagynyomású levegővel, veszteséggel jár.  Kis kompresszorteljesítmény mellett ez a folyamat elhasználhatja a az összes "hatásos levegőnket".
      Létezik olyan megoldás, amely a tartályt "folyamatosan nyomás alatt tartja", és a tartály után nyitja-zárja a levegő-homok keverék útját, de ennek a megoldásnak is megvannak a hátrányai, házilagos kivitelezése nehéz, és meglehetősen drága is.

  • kb. 800-1000 liter/perc: 3-3,5-ös fúvókával szerelt pisztolyos, vagy tartályos berendezések folyamatos levegőkiszolgálása (nagyobb felületeken végzett üveghomokfúvás, kisebb fémfelület érdesítési munkák, vakrozsda, kevésbé durva rozsda, vékony festékrétegek eltávolítása, kisebb kőfelület tisztítási munkák). Fúvókánál várható nyomás: 5-7 bar,
  • kb. 1000-1500 liter/perc: 4-4,5-ös fúvókával szerelt pisztolyos, vagy tartályos berendezések folyamatos levegőkiszolgálása ( ez a teljesítmény akár acélfelnik, vagy napi 5-10m2 kevésbé tapadó rozsda, és festékmaradványos felületek, 20-30m2 szennyezett kőfelületek, laza maltermaradványos, kő és tégla felületek tisztítására is elég lehet, de még nem az igazi) Fúvókánál várható nyomás: 5-7 bar.
     Itt tudni kell, hogy az általános igények szerinti hatásos homokfúvás ez utóbbi pontnál kezdődik, hiszen 3-as fúvóka méret alatt csak nagyon finom: 0,05-0,3 mm osztályzású szemcsékkel érdemes dolgozni. Ugyanis a nagyobb szemcsék a 3-as, 4-es fúvókában összeékelődve elakadhatnak a fúvókában, de legalábbis a túlságosan beszűkült keresztmetszeten összeütközve csökkentik egymás energiáját.

  • 2000-3500  liter/perc: 5-6,5 mm furatú fúvókákkal szerelt ipari teljesítményű tartályos berendezések kiszolgálására ( napi 10-15m2 közepesen, vagy erősen rozsdás, vagy vastag festékrétegekkel szennyezett fémfelületek, vagy 20-50m2 közepesen, vagy erősen szennyezett kő, és tégla felületek tisztítására). Fúvókánál várható nyomás: 5-7 bar,
  •  5000-8000  liter/perc: 8-10 mm furatú fúvókákkal szerelt ipari teljesítményű tartályos berendezések kiszolgálására ( napi kb. 50 m2 közepesen, vagy erősen rozsdás, vagy vastag festékrétegekkel szennyezett fémfelületek, hídszerkezetek, tehergépjármű alvázak, vagy 100 m2 feletti közepesen, vagy erősen szennyezett kő, és tégla felületek tisztítására). Fúvókánál várható nyomás: 7 bar,
   Szeretném megemlíteni, hogy ekkora teljesítményeknél, nagyon lényeges szempont megtalálni az arany középutat. Kis teljesítmény esetén gazdaságtalan a szórás, pazarlódik a homok, túl nagy a munkára fordított idő. Relatív nagy teljesítmény mellett pedig előfordulhat, hogy roncsolódik az alapfelület, vagy nem tudunk megfelelő minőségű munkát végezni pl. mert a visszaverődő nagy mennyiségű szemcse gátolja a látást.

  •   10000 liter/perc felett: 10 - 16 mm furatú fúvókánál akár 2-4 mm szemcseméret alkalmazásánál durva felületmegmunkálási, revétlenítési, és egyéb felülettisztítási munkákhoz, elsősorban az acéliparban.   
      Tudni kell, hogy a levegőigény kielégítésére ésszerűtlen méretű puffertartályok alkalmazása nem vezet megoldáshoz! Homokszórás esetén a folyamatosan szállított levegő mennyisége a meghatározó. Hiába alkalmazunk bármekkora puffert, a szórás indítása után pár másodperccel, kialakul a puffertartály mindkét oldalán a folyamatos levegő be, és kiáramlás, azaz a tartályunk egy darab csőként fog működni. Puffertartály alkalmazása csak nagyon kis teljesítményű berendezések szakaszos üzemeltetése esetén célszerű.

          A fenti írást segítségül szánom azok számára akik ezzel a témakörrel szeretnének foglalkozni, és szeretnék meghatározni a leendő infrastruktúrájuk méretezését, de adott esetben az alkalmazott szemcse, technikai felszerelés, és felület függvényében a fentiektől lényeges eltérés is előfordulhat!

8 megjegyzés:

  1. Szia Balázs!
    K.Imre vagyok, és egy extrém kérdésem lenne.
    Celofán jellegű fóliát lehet e szemcseszórással be mattítani mint az üveget?
    Ha nem túl idétlen a kérdés várom a választ.
    Köszönettel: Kimi

    VálaszTörlés
  2. Kicsit erősebb plexi lap jelegű fóliát igen....

    VálaszTörlés
  3. Szia Balázs!
    Azt szeretném kérdezni, hogy aluminium kerékpár vázak festék eltávolítására, mekkora nyomásra és hány liter/perc lenne szükségem, illetve kb. hány kg homok/váz...
    Válaszod előre is köszönöm!
    Üdv.Attila

    VálaszTörlés
  4. Szia Attila.
    Erdekelne hogy elegendo lehet e max 30cmes alu anyagok homogenizalasara a kovetkezo hazilag epitett kompresszor? 2hengeres vizhuteses buszkompresszor tuzoltotartallyal (az a fajta ami olyan mint egy molnarkocsi,ket kereke van es egy fogantyu a tetejen). Ezen van meg egy 2,2kw-os motor amivel 10barral kenyelmesen tudna dolgozni.
    A homokszoro pisztolyom egy kezi keszulek ami alul tartalyos es fem fuvokaja van.
    Azt hallottam hogy kabinban erosebb a hatasa ezert epitenek hozza egy kis kabint.
    Erdekelne a velemenyed hogy mukodokepes lehet e igy.
    Koszonom:
    Andras

    VálaszTörlés
  5. Tisztelt Uram
    Tanácsot szeretnék kérni. Épitenék egy "Nyomott" tartàlyt amit felülröl rásegitenék levegövel.
    Ön szerint milyen megoldàs,h mondjuk a tartàlyt megnyomatom x% barral, a többit levegö meg a másik tömlönröl jön.
    Azt sejtem ha a tartàly aljàn egyesitem a két tömlöt akkor kiegyenlitheti a nagsobbik a kisebbik nyomàs. Arra gondoltam,h a pisztolytól kb 1-1,5m lenne az összekötés.
    Amiért erre a megoldàsra jutottam: hogy nem kell nekem kimondottan nyomott tartály,elég lenne ha vákumos szivással dolgozna. Na de ha kap a homol is egy kis nyomást,akkor könnyebbem jön ki. A másik meg,h igy könnyebbet tudom beállitsni sz optimális levegö- homok arányt.
    Nem kell nagy munkákra gondolni, alkatrész,kisebb dolgok tiszttása.
    Szeretn a véleményét kikérni. Köszönöm

    VálaszTörlés
  6. Üvegek dekorálására milyen gépet használnak?

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok! Egy 200 literes 3 hengeres 300 liter/perc 12.5 bar-os kompresszorral és egy 75 literes nyomott tartályos homokszóróval milyen munkákat tudnék vállalni? Előre is köszönöm.

    VálaszTörlés